Bugün Ne Bekliyoruz?

Haftanın son işlem günü Asya piyasalarında genel itibarıyla alış ağırlıklı bir seyir görmekteyiz. Japonya’da Nikkei 225 Endeksi %2,02, Topix Endeksi %2,20 yükseldi. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi ve Hong Kong Hang Seng Endeksi yataya yakın hafif satıcılı seyretmektedir. S&P500 Endeksi’nde Temmuz’dan bu yana en güçlü iki günlük yükselişin kaydedilmesi sonrasında bu sabah ABD endeks vadelileri yatay bir açılışı işaret etmektedir. FOMC toplantısında Fed’in uzun vadede şahin, ancak kısa vadede temkinli olduğu yönünde oluşan izlenimin piyasalar açısından destekleyici olduğunu düşünmekteyiz. Ekonomik görünüme ilişkin iyimserlik piyasalara pozitif yansırken, diğer yandan özellikle Asya’da Evergrande kaynaklı endişe sürmektedir. Çinli gayrimenkul devinin USD cinsi tahvil faiz ödemesi perşembe günü olmasına karşın henüz herhangi bir açıklama gelmedi. Ödemenin otuz gün içerisinde yapılması halinde şirket teknik olarak temerrüde düşmemiş olacak. Likidite krizindeki şirkete ilişkin Pekin’den karışık sinyaller gelmekte olup, devam eden belirsizliğin piyasalar üzerinde baskı oluşturduğunu görmekteyiz. Bugün küresel piyasalarda Almanya’da Ifo endeksleri ve ABD’de yeni konut satışları takip edilecek. Yurt içinde TÜİK’in açıklayacağı Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verileri izlenecek. RKGE Ağustos’ta gerileme kaydetmişti; Eylül’de bir miktar yükseliş görülebilir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı para politikası toplantısında Mart’tan bu yana ilk kez faizlerde değişikliğe gitmiş olup bir hafta vadeli repo faizi 100 bp indirim ile %18 olarak belirlenmiştir. Karar metninde bir önceki aya göre belirgin değişiklikler görülmektedir. Faizlerin güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak bir şekilde enflasyon üzerinde oluşturulmaya devam edileceği yönündeki ifadenin karar metninden çıkarılması dikkat çekicidir. Para politikasına ilişkin ana yön değişmemekle birlikte TCMB’nin sıkı duruş mesajındaki tonun zayıfladığını düşünmekteyiz. Zira piyasanın ilk tepkisi bu yönde olmuştur; Borsa İstanbul tarafına satış gelirken USDTRY kuru 8,8013 görerek rekoru hafifçe yukarı taşımıştır. Kararın ardından reel faiz marjının daralması ile TL cinsi varlıklarda kısa vadede satıcılı seyrin devam edebileceğini düşünmekteyiz.

Piyasalarda Dün Ne Oldu?

Küresel piyasalarda dün Avrupa endekslerinde değişen oranlarda yukarı yönlü hareketler kaydedilerek pozitif görünüm sağlandı. Dax Endeksi %0,88 oranında artarken FTSE 100 Endeksi %0,07’lik sınırlı düşüş ile bölgeden negatif ayrıştı. EUR/USD paritesi %0,50’ye varan artış ile 1,174’lü seviyelerden işlem gördü. Euro Bölgesi’nde tedarik zinciri sıkıntıları ve hizmet sektöründeki yavaşlama nedeniyle IHS Markit imalat PMI verisi bu dönemde 61,4 puandan 58,7’ye, hizmet PMI 59 puandan 56,3’e geriledi. Bileşik PMI ise 56,1’e düştü, beklenti 58,5’ti. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da IHS Markit bileşik PMI Eylül’de 60’tan 55,3’e, imalat PMI verisi 62,6’dan 58,5’e geriledi. Hizmet PMI ise 60,8’den 56’ya indi. İngiltere Merkez Bankası (BoE) para politikasını değiştirmezken yılın 3. çeyreğine ilişkin büyüme tahminlerini düşürdü. ABD endeksleri, Dow Jones Endeksi’nin %1,48’lik artışı öncülüğünde pozitif görünüm ortaya koydu. ABD 10 yıllık tahvil getirisi 13,1 baz puan artarak %1,43’ü aştı ve yaklaşık 2,5 ayın en yükseğini gördü. Emtia tarafında ise ons altın %1,50’den fazla değer kaybına uğradı ve 1.740 USD’nin altına geriledi. Brent petrol %1,35 oranında artarak 77,2 USD’ye yükseldi. ABD’de Eylül ayında delta varyantı endişeleri ve arz zincirindeki sıkıntılar nedeniyle IHS Markit öncü imalat PMI verisi Eylül’de 61,1’den 60,5’e geriledi. Bu, 5 ayın en düşük seviyesi oldu. Markit hizmet PMI endeksi 55,1’den 54,4’e, bileşik PMI ise 55,4’ten 54,5’e düştü.

Dün küresel piyasalardan negatif ayrışan BİST100 Endeksi günü %0,43 düşüşle kapattı. USD/TRY, TCMB'nin politika faizi kararı sonrasındaki ilk işlemlerde 8,8017 seviyesini görerek tüm zamanların zirvesine ulaştı. EUR/TRY kuru ise pariteden destek bularak %2’den fazla arttı. TCMB, politika faizini 100 baz puan indirerek %18 seviyesine çekti. Böylelikle 1,5 yıl sonra ilk faiz indirim kararı gelmiş oldu. Piyasanın beklentisi faizlerin %19 seviyesinde tutulacağı yönündeydi. Karar metninden faizin enflasyon üzerinde belirleneceği olmak üzere sıkı duruş taahhüdü veren ifadeler çıkarıldı. TCMB’nin toplam rezervleri 17 Eylül haftası itibariyle 120,8mlr USD’ye yükseldi. Swap hariç net rezerv ise eksi 40,2mlr USD oldu.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı