BIST-100 endeksi geçen haftayı rekorlarla kapatırken TL de Dolar karşısında rekor düşük seviyelere gerilemiş durumda. Kur tarafındaki bu hareketlilik henüz endeks tarafında bir tedirginlik yaratmış değil ancak Perşembe günü gerçekleşecek Merkez Bankası toplantısı yaklaştıkça hem kur cephesinde hem de hisse senetleri piyasasında tedirginlik bir miktar artabilir. Yurtdışı cephesinde ise tekrar alevlenen küresel enflasyon tartışmalarına ek olarak bugün Japonya’da beklentilerin üzerinde gerçekleşen daralma enerji ve tedarik krizinin enflasyon ile birlikte büyüme üzerinde de baskı oluşturmaya başladığına işaret ediyor.

BIST-100 cephesinde gelinen zirve seviyelerde gün içi volatilitenin ve hacmin de artmış olması bu aşamada bir miktar temkinli olunması gerektiğine işaret ediyor. Bu aşamada sonra hisse bazında seçici olunması ve özellikle son yükseliş hareketinde görece geride kalmış hisselere odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz.

Öne çıkan haberler

Dolar-Türk Lirası yeni haftaya 10 seviyesinin üzerinde başlıyor. Geçtiğimiz hafta ABD'de yüzde 6,2 ile 31 yılın en yükseğine çıkan Tüketici Fiyat Endeksi sonrası dolar endeksindeki artış riskli varlıklarda risk iştahını düşürmüş ve gelişmekte olan ülke para birimlerine değer kaybettirmişti. Daha öncesinde Merkez Bankası’nın son iki toplantıda 300 baz puan faiz indirmesi ile TL’deki değer kaybı iyice hızlanmış oldu. Ağustos ayını 8,32 ile kapatan dolar-TL, o günden bugüne yüzde 20’nin üzerinde yükseliş kaydetti.

Sanayi üretimi Eylül’de aylık yüzde 1,5 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 8,9 arttı. Kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımlandı. Buna göre yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 17,63'ten yüzde 19,31'e sert yükseldi. 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 15,61 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan sunumunda yapılan indirim ve fiyat ayarlamalarının TÜFE’yi düşürücü etkisi yaklaşık 5,3 puan olurken, bu uygulamalar sonucunda 125 milyar TL’lik kamu gelirinden vazgeçtik ifadelerini kullandı.

Bugün konut satışları ve bütçe dengesi verileri açıklanacak.

Bu hafta gözler, perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu'ndan çıkacak kararlarda olacak. Anketler 100 baz puanlık bir indirime daha işaret ediyor.

Küresel piyasalarda hafta başlangıcı sakin. Çin'de Ekim ayında, perakende satışlar ve sanayi üretimi tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Japon ekonomisi üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde daralma gösterdi.

Altının ons fiyatı da ABD'nin reel tahvil faizlerinin tarihi düşük seviyelere inmesiyle 1860’da işlem görmeye devam ediyor. Petrol ise düşüş eğilimini sürdürüyor.

Veri takviminde, bugün New York Fed sanayi endeksi, salı perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, çarşamba inşaat izinleri ve konut başlangıçları, perşembe ise Philadelphia Fed imalat endeksi ve öncü göstergeler endeksi verileri takip edilecek.

 

Zirvede volatilite sürüyor

Gelen kar satışlarını gün içi destek seviyeleri üzerindeki karşılayarak yoluna devam endeks haftalık bazda kapanış rekorunu da tazeleyerek geçen haftayı 1639 puan seviyesinden tamamladı. 1644 ve 1670 seviyeleri bu hafta izlediğimiz direnç seviyeleri olacak.

1370 seviyelerinden başlayan ralli sürecinin temel dayanak noktası olan ve genel olarak beklentileri aşan bilanço döneminin sonuna geldik. Teknik anlamda da dipten tepeye %20 civarındaki yükseliş sonrası alt göstergelerdeki yorgunluk belirgin hale gelmiş durumda. Gelinen zirve seviyelerde gün içi volatilitenin ve hacmin de artmış olması bu aşamada bir miktar temkinli olunması gerektiğine işaret ediyor. Bu aşamada sonra hisse bazında seçici olunması ve özellikle son yükseliş hareketinde görece geride kalmış hisselere odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer taraftan olası düzeltmelerin bu aşamada orta vadeli trendin devamı adına gerekli ve sağlıklı olacağı kanısındayız.

 

Kaynak Işık Menkul - Volkan Dükkancık
Hibya Haber Ajansı