Çatışma, bir dizi grubun sınırlar ötesinde faaliyet gösterdiği ve çatışmaların militan örgütler için alan yarattığı Sahel bölgesinde daha fazla istikrarsızlık riskinin altını çiziyor.
Doğu ve güney Libya'nın çoğunu elinde tutan LNA'dan yapılan açıklamalar, terörist gruplara ve Çad muhalefetine karşı askeri operasyonlar yürüttüğünü söyledi.
Çad'daki Değişim ve Uyum Cephesi (FACT) adlı isyancı grup, sosyal medya aracılığıyla, sınırdaki mevzilerinin Haftar'ın güçleri tarafından saldırıya uğradığını ve Sudanlı paralı askerler ve Fransız birlikleri olduğu söylenenlerle birlikte savaştığını söyledi.
LNA, hava saldırıları düzenlediğini ve hava devriyeleri yürüttüğünü söyledi. FACT, Fransız hava saldırılarının mevzilerini vurduğunu söyledi.
Fransız ordusu, o bölgede karada veya havada hiçbir kuvvetlerinin olmadığını söyledi.
Araştırmacılar, FACT'ın Libya'da bulunduğunu ve Libya'nın iç savaşı dönemlerinde LNA ile birlikte savaştığını ve Haftar'dan ağır silahlar aldığını söylüyor.
Nisan ayında FACT, kuzey Çad'a ilerledi ve oradaki orduyla savaştı. Çadlı yetkililer, 30 yıldır hüküm süren cumhurbaşkanı Idriss Deby'nin çatışmalarda öldürüldüğünü söyledi. Oğlu geçiş başkanı olarak devraldı.
Bir BM uzmanlar paneli, Libya ihtilafında Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Mısır tarafından desteklenen LNA'nın, Sudan ve Suriye'den savaşçıların yanı sıra Rus Wagner Grubu tarafından sağlanan savaşçıları da kullandığını söyledi.
BAE, geçen yıl sona eren Trablus'u ele geçirmek için 14 aylık başarısız saldırısı sırasında LNA'yı desteklemek için drone saldırıları düzenledi. ABD ordusu, Rusya'nın geçen yıl LNA operasyonlarını desteklemek için Libya'ya jet uçtuğunu söyledi.