Libya Ulusal Birlik Hükümeti 2019'da Türkiye ile deniz yetki alanı anlaşması imzalamasının ardından dönemin Libya'nın Yunanistan Büyükelçisi olan Menfi "istenmeyen adam" ilan edilerek ülkeyi terk etmesi istenmişti.

Menfi, Libya Geçici Başkanlık Konseyi Başkanı sıfatıyla Yunanistan'da ağırlandı. El-Menfi ile görüşen Cumhurbaşkanı Sakellaropulu ve Başbakan Miçotakis'in gündeminde, iki ülke arasında deniz yetki alanları anlaşması imzalanması konusu ele alındı.

Pazartesi günü Türkiye'ye gelen Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile Cumhurbaşkanı Erdoğan 5 önemli anlaşmaya imza atmıştı. Dibeybe, yalnızca Türkiye ile değil tüm ülkelerle deniz yetki anlaşması imzalamak ve stratejik işbirliği yapmak istediklerini açıkladı. Bu açıklamayla birlikte Yunanistan bu konuda harekete geçti.

Miçotakis, Libya ziyaretinde aynı konuyu Dibeybe'ye de iletmiş ancak olumlu yanıt alamamıştı. Menfi bugünkü görüşmede müzakerelere başlamaya hazır olduklarını, Miçotakis de iki ülke arasında sağlam tarihi, coğrafi ve kültürel bağlar olduğunu hatırlatarak deniz yetki alanı için görüşecek müzakere heyetlerine iki ülkenin dışişleri bakanlarının başkanlık edeceği belirtildi.