1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra bir süre kullanılan ancak uzun yıllardır atıl durumda olan Geçitkale Askeri Havalimanı, Türk SİHA ve İHA'larının konuşlandırılacağı "kalıcı hava üssü" haline geliyor.
Bu durum ilk kez geçen hafta sadece Türk medyasına yansımasıyla dikkat çekti.
Türkiye'nin Akdeniz'deki yeni üssünün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kıbrıs Barış Harekatı'nın 37. yıl dönümü törenlerine katılacağı 20 Temmuz'da tam olarak faaliyete geçeceği belirtildi.

F-16 ve diğer askeri savaş uçakları da konuşlandırılabilir

Bu yeni statüyle birlikte F-16 ve diğer askeri savaş uçaklarının yanı sıra SİHA ve İHA filolarının da kullanımına açılan Geçitkale Havalimanı, Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümü olan Temmuz ayında hizmete girecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47. yıl dönümü törenlerinde faaliyete geçecek olan Geçitkale'deki SİHA üssü, Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştiren analizleri yansıtmaya devam ediyor. KKTC bölgede çok ciddi bir operasyonel etkinlik kazanacaktır.

GEÇİTKALE KALICI ÜS MERKEZİ VE DALAMAN "İNİŞ NOKTASI OLARAK" KULLANILIYOR

Türkiye'nin Kıbrıs adasında İHA ve SİHA üssü kurma kararı, Libya ile iki yıl önce deniz yetki alanlarının belirlenmesi için yapılan anlaşmanın ardından alındı.

Doğu Akdeniz'de nöbet tutan Türk SİHA'ları Geçitkale'yi kalıcı olarak değil, bir "çıkış noktası" olarak kullanıyordu.

Havalimanı, Lefkoşa'nın 40 kilometre doğusunda, Doğu Akdeniz'e bakan bir noktada bulunuyor.

İsrail, Mısır ve Körfez ülkelerinin hava sahasına erişim

Geçitkale'nin yeni durumunun askeri analizlere dayandığını ve bu analizleri derlediğini söyleyen yabancı basına, "Geçitkale jeopolitik şartları değiştirdi ve Yunan medyasına göre bu Türklerin hava sahasına ulaşabileceği anlamına gelecek. Suriye, Lübnan, İsrail ve Mısır."

Analize göre Geçitkale havalimanı, kabiliyetleri ve menzili arttıkça daha da önemli hale gelecek. Bu Suriye, Lübnan, İsrail ve Mısır hava sahasına ulaşmak anlamına geliyor…

Öte yandan geçen gün İsrail basınında yer alan bir haberde, "Türkiye Geçitkale'ye İHA karargahı kurmaya hazırlanıyor. Yunanistan durumdan oldukça rahatsız." şeklinde yansıtılmıştır.

DURUM DÖNÜŞÜMÜ

16 Aralık 2019'da Dalaman'daki üssünden havalanan Kalkan Bayraktar TB-2 model silahlı insansız araç, 5 saatlik uçuşun ardından KKTC Geçitkale Askeri Hava Üssü'ne indi.

Bu sırada Doğu Akdeniz'de nöbet tutan SİHA'lar Geçitkale'ye indi.

Ancak Dalaman kalıcı bir üs olarak kullanılmıştır.

Türk SİHA'ları Geçitkale'yi kalıcı olarak değil, bir "iniş noktası" olarak kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her zaman SİHA'ların ve İHA'ların konuşlandırılacağı bir üs olacağını söyledi.

Bu yeni durum, statü değişikliği anlamına geliyor…

İki yıl önce ilk SİHA'nın gelmesinden sonra, küçük uçakların indiği ve uzun yıllar hava sporları için kullanılan Geçitkale'de modernizasyon çalışmaları başladı.

Türk SİHA'larının kalıcı kullanımı için hangar ve binalarda çalışmalara başlandı. Pist de onarıldı.

Geçitkale Hava Üssü'nün kalıcı bir SİHA üssü haline gelebilmesi için bakım onarım merkezlerinin kurulması, silah sistemleri ve cephanelik gibi depoların yapılması ve mevcut yapıların yenilenmesi gerekiyor.