Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Trablus'ta geri çekilen Yunanistan Büyükelçiliğinin faaliyetlerine tekrar başlayacağını söyledi ve Bingazi'de de konsolosluk açacaklarını belirtti.

Miçotakis, Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile görüşmesinde Türkiye ile Libya arasında Kasım 2019'da imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına ilişkin Mutabakat Muhtırasını “uluslararası anlaşma gibi gösterilen, hukuki geçerliliği olmayan bir belge” olarak nitelendirdi. 

Miçotakis, bir taraftan iki ülke arasında gerçekleştirilen anlaşmanın geçersiz olduğunu söylerken bir taraftan da Libya tarafının bu anlaşmadan geri çekilmesi için deyim yerindeyse yalvararak küçüldükçe küçüldü. Miçotakis, Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşmanın iptalinin Atina için önemli olduğunu yineledi. 

MİÇOTAKİS TÜKÜRDÜĞÜNÜ YALADI

Türkiye ile Libya arasında Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına ilişkin Mutabakat Muhtırası imzalanmış, bu anlaşmaya tepki gösteren Yunanistan ise Atina'da görev yapan Libya Büyükelçisi Muhammed el-Menfi'den anlaşmanın ayrıntıları talep etmiş, tepki olarak el-Menfi, Atina tarafından sınır dışı edilmişti. Dönemin Libya hükümeti sınır dışı kararına “Yunanistan'ın ülkemizde temsilciliği yok. Olsa, aynı şekilde karşılık verirdik” diyerek tepki vermişti. 

Miçotakis, Trablus temaslarında Atina'da Libya Büyükelçiliği yaptığı dönemde sınırdışı ettiği Muhammed el-Menfi'yi bu kez başbakanlık koltuğunda buldu. Büyükelçi, bu kez Libya Başkanlık Konseyi Başkanı sıfatıyla Miçotakis'in karşısındaydı. Miçotakis, Yunanistan'ın “yeni Libya'ya” ve yeni hükümete desteğini yineleyerek, iki ülke ilişkilerini zedeleyen her olumsuzluğun çok yakın bir tarihte geçmişte kalacağını söyledi. Açılışı yapılan Yunanistan'ın Trablus Büyükelçiliğine yönelik Bingazi'de de çok yakında bir Başkonsolosluk açılacağını belirtti.

Miçotakis hiçbir şey yaşanmamış gibi bir görüntü vermeye çalışsa da sinirlerinin oldukça bozuk olduğu ve Libya'nın türkiye ile yaptığı anlaşmadan vazgeçmesi için deyim yerindeyse ABD’nin eski Atina Askeri Ataşesi Robert Palm'ın ifadesiyle "dilenci" gibi bir davranış sergiledi. Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'nin Miçotakis'i küçümser bakışlarla seyretmesi de gözlerden kaçmadı.

Yunanistan'ın Libya'nın Türkiye ile imzaladığı Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmasının iptal edilmesi yönündeki talebini, Menfi bu sefer de geçici yönetimin başkanı olarak reddetti.

 

Sivil Düşünce Haber Portalı
sivildusunce.com