Türkiye'de art arda altı gün süren orman yangınlarında ölü sayısı sekize yükselirken, komşu Yunanistan'daki itfaiyeciler evleri yok eden ve bir düzineden fazla insanı hastanelik eden bir yangını kontrol altına almaya çalışıyorlardı.

Türkiye'deki yangınlar, son günlerde Akdeniz'in diğer bölgelerini kaosa sürükleyen Kuzey Afrika'dan gelen sıcak havanın körüklediği güney Avrupa sıcak hava dalgası tarafından körüklendi.
Uzmanlar, iklim değişikliğinin orman yangınlarının hem sıklığını hem de yoğunluğunu artırdığı konusunda uyardı.

Başbakan Kyriakos Miçotakis Pazartesi günü yaptığı açıklamada, tahmincilerin sıcaklıkların önümüzdeki günlerde 45 dereceye ulaşabileceğini söylemelerinin ardından Yunanistan'ın 1987'den bu yana en kötü sıcak hava dalgasını yaşadığını söyledi.

Yoğun ısı, Cumartesi gününden bu yana ülkenin batısında 3.000 hektardan (7.400 dönüm) fazla çam ve zeytin bahçesini yok eden orman yangınlarına yardımcı oldu.

Ülkenin itfaiye teşkilatı, hafta sonu İtalya'da, Avrupa'nın başka yerlerinde, özellikle güneyde 800'den fazla alevlenme kaydedildiğini söyledi. Cumartesi günü Sicilya'da art arda ikinci bir orman yangını günü insanları evlerini terk etmeye zorladı ve yerel Catania havaalanı geçici olarak kapatıldı.

İspanya'da, su bombardıman uçakları tarafından desteklenen itfaiyeciler, Cumartesi günü Madrid'in yaklaşık 70km (40 mil) doğusundaki San Juan rezervuarının yakınında bir orman yangını ile mücadele etti. Bu yangın bir gecede söndürüldü, ancak yetkililer insanları İspanyol başkentinin sakinleri için popüler bir banyo noktası olan rezervuardan uzak durmaya çağırdı.


Kar amacı gütmeyen Uluslararası Çevre, Sürdürülebilirlik ve Teknoloji Forumu (iFOREST) ​​araştırma organizasyonunun CEO'su Chandra Bhushan, orman yangınlarının aşırı sıcaklıklar, daha uzun bir kuraklık dönemi, düşük nem ve yüksek rüzgar hızlarıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Bhushan, El Cezire'ye verdiği demeçte, "Orman yangınları için çok uygun iklim koşulları yaratılıyor, bu nedenle tüm bu olayların Akdeniz bölgesinde gerçekleştiğini görüyorsunuz."

"Ve hepsi iklim değişikliğiyle bağlantılı olabilir."


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Pazar günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Akdeniz kıyı kenti Manavgat'ta iki kişinin öldüğünü ve kasabanın ölüm oranını en az yediye çıkardığını söyledi.


Geçtiğimiz günlerde Marmaris'te en az bir kişi hayatını kaybetti.

Yirmi yedi kişi hala etkilenen bölgelerdeki hastanelerde tedavi edilirken, binlerce kişi evlerinden tahliye edildi.

Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılarında geçen Çarşamba günü birçok ilde kuvvetli rüzgarlar ve kavurucu sıcaklıklar nedeniyle çok sayıda yangın çıktı.

Çoğunluk söndürülürken, Türkiye'nin güneydoğusundaki popüler turizm destinasyonları Antalya ve Muğla ile Tunceli'de bulunan yedi itfaiye ekibi hala müdahale ediyor.

Yerli halk ve turistler tatil yerlerinden tekneyle kaçarken birçok köylü mallarını ve hayvanlarını kaybetti.

Orman yangınları, 2008 ve 2020 yılları arasında aynı noktada ortalama 13.516'ya kıyasla, bu yıl şimdiye kadar yaklaşık 95.000 hektar (235.000 dönüm) yakarak, en az on yıl içinde türünün en kötüsü.

Türk itfaiyecilerine yardım etmek için Rusya, Ukrayna, İran ve Azerbaycan'dan destek ekipleri görevlendirildi.

Bir AB yetkilisi, İspanya'dan uçakların Salı günü gelmesi beklenirken, Hırvatistan'dan bir uçağın Pazartesi günü çalışmalara katılacağını söyledi.

Manavgat'tan bildiren El Cezire'den Resul Serdar, krizin ortasında "uluslararası çaba ve dayanışmanın" arttığını söyledi.

Türkiye şu anda modern tarihinin en büyük orman yangınlarını yaşıyor.

Serdar, Türk uzmanların yangınların iklim değişikliği ve küresel ısınma tarafından tetiklenmesinin "çok muhtemel" olduğunu öne sürdüklerini de sözlerine ekledi.

Yunanistan alevler içinde kaldı
Yerel yetkililer, itfaiyecilerin Yunanistan'da Pazartesi günü batı Patras bölgesindeki evleri yok eden ve hafta sonu patlak verdikten sonra solunum sorunları olan 15 kişiyi hastanede bırakan bir orman yangınını kontrol altına almaya çalıştıklarını söyledi.

Başkent Atina'nın yaklaşık 210 km (130 mil) batısındaki bölgedeki beş köy boşaltıldı.

Yakındaki Aigialeias köyünün belediye başkanı Dimitris Kalogeropoulos, durumu "büyük bir felaket" olarak nitelendirdi.

Alevler Ziria, Kamares, Achaias ve Labiri köylerinde yaklaşık 30 ev, ahır ve ahırı yaktı.


Bir Labir sakini Yunan televizyon kanalı Skai'ye verdiği demeçte, "Bir gece dışarıda uyuduk ve uyandığımızda bir evimiz olmayacak diye çok korktuk" dedi.


Türkiye kıyılarına yakın Rodos adasında çıkan yangına itfaiye ekipleri de müdahale etti.

Yetkililer, bir gecede daha fazla itfaiyeci ve kaynağın konuşlandırılmasından sonra yangının Pazartesi günü itibariyle arka ayakta olduğu konusunda iyimser olduklarını söylediler.

(Dış Basın)