USD/TRY: Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz arzını artıracağına yönelik açıklaması ile doğal gaz fiyatlarında %10'lara varan düşüş gözlendi. Petrolde de yaklaşık %3 düşüş yaşandı. Bir süredir enerji fiyatlarındaki sert yükselişler stagflasyon endişelerini beraberinde getirmiş ve bu da risk iştahının zayıflamasıyla sonuçlanmıştı. Enerji fiyatlarında yaşanan soluklanma ile birlikte dün ABD borsaları günü yükselişle kapattı. Bununla birlikte, ABD'de borçlanma tavanı ile ilgili anlaşma ihtimalinin gündeme gelmesi de piyasaları kısmen desteklerken, ABD vadelileri bu sabah artıda. Asya'da ise ABD Başkanı Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi'nin görüşebileceği haberlerinin de etkisiyle yükselişler daha belirgin. Bu arada, ECB'nin piyasalarda oluşabilecek bir çalkantıya karşı yeni bir tahvil alım programı üzerinde çalıştığı haberi de önemli. Tüm bu gelişmeler de piyasalarda kısa vadeli rahatlama yaratmış durumda. Enerji fiyatlarında yukarı yönlü tekrar bir ivmelenme gözlenmedikçe bu sabahki rahatlama fiyatlaması gün içerisinde devam edebilir ve Dolar / TL 8,90 seviyesinin altıda kalabilir. Ancak, enerji piyasasına yönelik risklerin devam etmesi ve Dolar ile ABD on yıllık tahvil faizindeki yükseliş isteğinin sürmesi kurda geri çekilmelerin sınırlı kalmasına neden olabilir. Sıralı destekler 8,83 ve 8,80 seviyelerinde. Diğer yandan, kurun tekrar 8,90 seviyesinin üzerine çıkması 8,9350 direncine doğru bir yükselişi beraberinde getirebilir. Bugün TCMB'nin yatırımcı, ekonomist ve analistlerle toplantısı öne çıkıyor.

 

EUR/USD: Enerji fiyatlarındaki hareketlilik piyasalarda belirleyici olmaya devam ederken, dün 1,1530 seviyesine kadar gerileyen parite, Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz arzını artıracağına yönelik açıklaması sonrasında toparlanan risk iştahıyla beraber tepkiyle karşılaştı ve günü 1,1560 seviyesinden kapattı. Olumlu haber akışlarına borsa endeksleri kadar tepki veremeyen Euro'da, enerji fiyatlarındaki belirsizliğin sürmesi nedeniyle güçsüzlük sürebilir ki ABD on yıllık tahvil faizi de %1,50'nin üzerinde kalmaya devam ediyor. Bu da Dolar'ı destekleyebilir. Bu kapsamda, paritenin 1,16 seviyesinin altıda kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Paritede tekrar baskı görülmesi ve 1,1550 ara desteğinin altına sarkma yaşanması durumunda 1,1515 hedefe girebilir.

 

XAU/USD: Piyasalardaki sert dalgalanmaya karşın bant hareketi yapan değerli maden, 1.750 seviyesinin üzerinde tutunmayı başardı. Bu sabah da aylık ortalamasının bulunduğu 1.765 seviyesini test eden değerli maden, piyasanın kısa vadeli sakinleşmesinden destek bulabilir ve 1.765 direncini kırmayı deneyebilir. Bu seviyenin geçilmesi durumunda da 1.781 seviyesine kadar bir yükseliş gözlenebilir. Ancak, %1,50'nin üzerinde kalmaya devam eden ABD on yıllık tahvil faizindeki görüntü nedeniyle olası yükselişlerde bu seviyenin direnç olarak çalışabileceğini düşünüyoruz ki yarınki ABD'de açıklanacak tarım dışı verisi öncesinde de dalga boyunda önemli bir artış gözlenmeyebilir. Diğer yandan, Ons Altın'da tekrar baskı gözlenmesi durumunda 1.748 - 1.750 tepki gelebilecek destek bölgesi olarak izlenebilir.

 

 

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı