Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Fransa'nın dost ve müttefik iki ülke olduğunu ve öyle kalacaklarını, içtenlikle bağlı oldukları bu dostluk ilişkisinin zedelenmemesi için yanlış anlaşılmalara yer verilmemesi gerektiğini ifade etti.
Çavuşoğlu, Fransız gazetesi L'Opinion'a yazdığı bir yazıda, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin iki müttefik ülke için alışılmadık derecede gergin bir dönemden geçtiğini belirtti.
Cavuşoğlu, "Türkiye'nin, hiçbir zaman Fransa'ya herhangi müdahalede bulunma iradesinin olmadığını yüksek sesle ve net şekilde yineliyoruz. Ülkemin Fransa'daki Türklere yönelik tek önceliği, Fransa'ya başarılı şekilde uyum sağlamalarını teşvik ederek Türkiye'den bekledikleri tüm kamu hizmetlerini kendilerine sağlamak. Türkçe öğretmenleri ve imamlar, vatandaşlarımızın bu talebini karşılamaktadır. Bu imamlar özellikle camilerinde hiçbir radikalleşme vakası tespit edilmediği için Fransız yetkililer için önemli katkı olmuştur."dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Mart ayındaki temasının iki ülke arasındaki bağları güçlendirme fırsatı verdiğini belirten Çavuşoğlu, Fransa'nın başkenti Paris'e yaptığı ziyaretin de bu iradeyi yansıttığını kaydetti.
Son dönemde birbirini karşı karşıya getiren bölgesel meselelere de bakan Çavuşoğlu, günümüzde pek çok konuda artan sayıda ortak görüş ve çıkar bulunduğunu ifade etti.
Sayın Bakanımız insani yardımın ulaştırılması, ülkenin toprak bütünlüğünün korunması ve siyasi süreçte ilerleme sağlanması gibi birçok önemli konuda iki ülkenin aynı temel öncelikleri paylaştığını belirtti.

Son dönemde Fransa ile Suriye konusunda samimi ve faydalı görüşmeler yapıldığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "DEAŞ ile mücadelede müttefiklerimizin YPG/PKK'lı teröristlerle iş birliğine ilişkin görüş ayrılıklarımıza gelince, bu ancak bu işbirliği kesin olarak sona erdiğinde aşılabilir. YPG/PKK'nın temel amacı Suriye'yi bölmek değildir. DEAŞ'a karşı mücadele. "NATO ile Avrupa arasındaki sınırda terör kontrollü bir bölge olduğunu kimse inkar edemez. Müttefiklerimiz, bu terör örgütünün ulusal güvenliğimiz için bir tehdit olduğunu ve inkar edilemez olduğunu anlamalıdır."
Çavuşoğlu; Libya'da istikrar, ülkenin siyasi birliği, ülke genelinde yetkilerini kullanan Ulusal Birlik Hükümeti'ne destek ve kurumların yeniden birleştirilmesi, kalıcı ateşkes, terörle mücadele ve düzensiz göçün bugün Fransa ile paylaşılan ortak öncelikler olduğunu kaydetti.

Sayın Bakanımız Libya'da bölgenin istikrarını etkileyen ortak çıkar sorunlarının varlığı konusunda Fransa ile diyaloğa açık olduklarını ifade etti.
Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile yaşanan ihtilafların çeşitli mekanizmalar çerçevesinde sakin bir diyalogla ele alındığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin hiçbir zaman yayılmacı hedefleri olmadığını ve Yunanistan ile diyaloğun bunun bir teyidi olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, Kıbrıs sorunu bağlamında, müzakerenin hedefleri üzerinde anlaşmaya varmaları halinde Türkiye'nin Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların çabalarını destekleyeceğini belirtti. Sayın Bakanımız, önceki girişimlerin başarısızlıkları göz önüne alındığında, çözüme ancak eşit egemenlik ve eşit uluslararası statü temelinde ulaşılabileceğini kaydetti.
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginliğe de değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Güney Kafkasya'da Azerbaycan ve Ermenistan'ın refahını sağlayacak kalıcı bir barışı ortaklaşa destekleyebiliriz. Tarihin siyasi amaçlarla kullanılması ve tahrif edilmesi hiçbir zaman ihtilafın çözümüne ve adaletin sağlanmasına yol açmamıştır. Aşırılıkçı Ermenilerin önüne geçilebilir. Türk-Fransız ilişkilerini rehin almaktan, Türkiye ve Fransa "Fransa, ortak çabalarıyla Güney Kafkasya'nın istikrarına daha iyi katkıda bulunabilir. Türkiye'nin Balkanlar'da rakip olmadığı, bölgenin istikrar ve refahı, AB ve transatlantik politikaları için tamamlayıcı bir rol oynadığı unutulmamalıdır."dedi.

"S-400'LER NATO GÜVENLİĞİNE RİSK VERMEZ"
Çavuşoğlu, S-400 sistemlerinin NATO'nun güvenliği için herhangi bir risk oluşturmadığını kaydetti.
Türkiye'nin S-400 konusunu gerçekçi bir temelde ve yapıcı diyalog yoluyla değerlendirmeye kararlı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Fransız gemisi Courbet'e ilişkin NATO çerçevesinde sunulan delillerin, Türkiye'nin müttefik gemiye karşı herhangi bir düşmanca harekette bulunmadığını teyit ettiğini belirtti. iddia edilenin aksine.
Çavuşoğlu, Fransa'nın terörle mücadelede NATO'nun ikinci büyük müttefiki olan Türkiye'ye güvenebileceğini bilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin özellikle Suriye sınırında yakalanan Fransız teröristlerin ülkelerine geri gönderilmesini sağlayarak ve bilgi paylaşımında bulunarak Fransa'nın terörle mücadelesine en fazla katkı sağlayan müttefik olabileceğinin altını çizen Çavuşoğlu, bu işbirliğinin hiçbir zaman kesintiye uğramamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.