Ticaret Bakanlığı’nın GTS (genel ticaret sistemi) kapsamında açıkladığı öncü Ocak ayı dış ticaret verilerine göre; geçen yılın aynı ayına göre ihracat %2,46 artarak 15,05 milyar USD’ye yükselirken, ithalat ise aynı dönemde %5,63 azalarak 18,12 milyar USD olarak gerçekleşti. Bu kapsamda dış ticaret açığı Ocak döneminde %31,95 azalarak 3,08 milyar USD oldu.

 

Ocak ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu ABD, İtalya ve İngiltere takip etmektedir. İthalat kalemlerinde; Ocak 2021’de ilk sırayı Çin alırken, onu Rusya, Almanya ve Irak izlemiştir. Mal gruplarına bakıldığında, hammadde (ara malı) ihracatında Ocak ayında %7,15 artış gerçekleşirken; yatırım (sermaye) malları ve tüketim malları ihracatı hafif azalmıştır. İthalatın tüm kategorilerde (yatırım, tüketim, hammadde) tek haneli azalış gerçekleştirdiği görülmektedir.

 

 

GTS’ye Göre Aylara Göre Dış Ticaret Verileri… Kaynak: Ticaret Bakanlığı, Bloomberg

 

Mart ayından beri dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, dış ticaret hacimleri üzerinde de etkisini göstermiştir, buna karşılık ekonomilerin normalleşmeye başladığı Haziran ayından itibaren bu etkilerin kademeli olarak hafiflediği gözlemlenmiştir. Dış ticaret açığımızın, geçen seneye göre daralmasında ihracatın hafif artış göstermesi ve ithalatın da özellikle enerji, altın gibi kalemlerdeki azalmayla beraber gerilemesi etkili olmuştur. Global pazarlarda Covid-19 salgınının ikinci dalgası nedeniyle geri gelen kısıtlamalar ve mutant virüsün yaratmış olduğu ilave sıkıntıların olduğu bir dönemde ihracat sınırlansa da, bu dönemde ithalatta azalmanın sağlanarak dış ticaret açığının gerilemesi olumludur. 2020’nin önemli bir döneminde ithalat artışımızda payı artan altın ithalatı etkisinin de Ocak ayında azaldığı görülmektedir. Ocak ayında enerji ithalatı geçen yıla %34,9 azalırken, altın ithalatı da %21,5 azalmıştır.

 

Covid salgınının devamı halen ihracat pazarlarımızın görünümü açısından risk teşkil etmekle beraber, talepteki sınırlanmanın ise ithalat tarafına yansımalarımızı görmemiz olası olacaktır. Diğer taraftan, 2021 öncü göstergeler açısından güçlü giriş yaptığımız bir yıl oldu. İmalat PMI, Ocak ayında 54,4 olarak gerçekleşirken, üretim ve yeni ihracat siparişlerinin yeniden büyüme bölgesine girdiği görülmektedir.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı