Dün yurtiçi piyasanın odağında TCMB’nin yılın üçüncü enflasyon raporu toplantısı bulunuyordu. Öncelikle en önemli soru TCMB’nin bu yıl enflasyon beklentisini hangi ölçüde yukarı revize edeceğiydi. Banka, %12.2 olan bir önceki enflasyon tahminini %14.1 oranına revize etti. Yalnız bu değişikliğin piyasa beklentilerinin altında kaldığını söyleyebiliriz. Piyasada yılsonu enflasyon beklentisi %15-16 bandından bulunuyor. Dolayısıyla TCMB’nin enflasyon tahminini orta noktasını %15 ve üzeri bir oranda belirlememesi faiz politikasına yönelik endişeleri tetikleyebilir. Bunun yanında 2022 yılına ilişkin yılsonu enflasyon tahmini de %7.5’den %7.8’e yükseltildi. Mevcut tahminlerin ardından TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun açıklamalarını dinledik. Büyümenin baz etkisi ile ikinci çeyrekte yüksek kalacağını ifade etti. Risk priminin ve oynaklığın yüksek de olsa düşmeye devam ettiğini söyledi. Yalnız en önemli cümleleri şüphesiz enflasyona ilişkin ifadeleriydi. Bu konuda enflasyonda yükselişin geçici olduğunu, yılsonunda yavaşlama beklendiğini ve politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğinin altını çizdi. Üretici fiyatlarındaki artışın büyük bir kısmının tüketici fiyatlarına yansıtıldığını da sözlerine ekledi. Öncelikle son açıklanan verilere göre ÜFE’nin %42.89 ve TÜFE’nin %17.53 olduğunu hatırlatırsak ÜFE’den TÜFE’ye geçişkenliğin devam etme olasılığı bir hayli yüksek. Ayrıca TCMB’nin söylediği gibi enflasyonda yılın son çeyreğinde keskin bir gerileme de gözükmeyebilir. Tüm bu unsurları bir arada düşündüğümüzde sıkı politika yanlısı söylemlerin devam etmesi doğru olacaktır. Yalnız para politikasına ilişkin gelecek ifadelerin önümüzdeki dönemde TL ve TL bazlı varlıklar açısından oynaklık oluşturma ihtimalinin yüksek kalmaya devam ettiğini de söylemek gerekiyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler haftayı kayıpla kapatmaya doğru ilerliyor.Sabah seansında Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 1.2 geriledi. Kayıplar Perşembe günü yükseliş kaydeden teknoloji hisseleri öncülüğünde kaydedildi.Çin ana karasında Şanghay ve Shenzen endekslerinde de kayıplar yüzde 1'den fazlaydı.

Japonya'da sanayi üretimi Mayıs ayındaki yüzde 6.5'lik gerilemesinden sert br toparlanma kaydederek, Haziran'da yüzde 6.2 yükseldi. Perakende satılar ise yıllık bazda yüzde 0.1 yükseldi.

Japonya'da hükümet, koronavirüs salgını ile mücadele için 4 bölgede daha olağanüstü hal ilan edilmesini önerdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Son 1 yıldır uyguladığımız KDV oran indirimlerinin süresini 2 ay daha uzatıyoruz ve Türk Lirası mevduatlarındaki stopaj oran indirimlerinin süresini Eylül ayı sonuna kadar uzatıyoruz" dedi.

SPK, Girişim Elektrik'in halka arzını onayladı. Şirketin sermayesinin 100 milyon TL'den 115 milyon TL'ye bedelli artırımı sırasında oluşan 15 milyon TL ile 12 milyon TL nominal paylar halka arz edilecek. Fazla talep gelirse 2 milyon adet payın ek satışı yapılacak. Arz fiyatı 17 TL.

SPK haftalık bültenine göre Kurul, QUA Granite AŞ'nin 120 milyon lira, Gentaş AŞ'nin 46 milyon lira ve Turk İlaç ve Serum AŞ'nin 84 milyon 755 bin lira tutarında bedelsiz, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın 555 milyon 353 bin 668 lira, ODAŞ Elektrik Üretim AŞ'nin 800 milyon lira ve Global Yatırım Holding'in 324 milyon 111 bin 590,07 lira tutarında bedelli sermaye artırım başvurularını kabul etti. Kurul ayrıca, QUA Granite AŞ'nin 500 milyon lira tutarında borçlanma aracı ihracı başvurusunu da onayladı.

ABD Hazine Bakanlığı, Başkan Joe Biden'ın eyalet ve yerel yönetimleri yeni aşılanan her Amerikalı için 100 dolarlık teşvik ödemeye çağırdığını bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, ECB'nin koronavirüsün yarattığı acil durumun sona erdiğini ilan ederken öncelikli odak noktasının tıbbi veriler olacağını söyledi.

Başkan Joe Biden, Corona virüsüyle mücadelede milyonlarca federal çalışan için yeni kurallar getiren bir dizi düzenleme açıkladı. Beyaz Saray’da açıklama yapan Biden, federal çalışanlardan aşı olduklarını göstermelerinin isteneceğini, bunu yapmadıkları takdirde de zorunlu maske kullanımı, haftalık test, sosyal mesafe, iş seyahati kısıtlaması gibi kurallara tabi olacaklarını belirtti.

AC Asia ex, Japan % - 1,27 satıcılı

S&P 500 % - 0,78 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,80 satıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı