Emeklilik bayram ikramiyesini 1.100 liraya çıkaran tasarı Meclis'ten geçti. Memur maaşları da 10 Mayıs'ta ödenecek. İşten çıkarma yasağının süresi 30 Haziran'a kadar uzatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda (MKEK) Enerjik Malzemeler Üretim Tesisi Açılışı ve Ürün Lansmanına katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada memur ve esnaf için alınacak kararların ve yeni desteğin sağlanacağını duyurdu. Emekliler için 2018 yılında başlayan bayram ikramiyesi ödemelerini 1000 liradan 1100 liraya kadar aldıklarını belirten Erdoğan, bu konudaki düzenlemenin Meclis'te varılan anlaşma ile gerçekleştirildiğini belirterek, "Devlet memurlarının maaşlarını 10 Mayıs'ta hesaplarına yatırıyoruz. Salgın faaliyetlerini olumsuz etkileyen esnafımıza aylık 1000 lira gelirle 750 lira ile 500 lira arasında kira desteğini bir ay daha uzatıyoruz. Ayrıca taksitli ödeyemeyen TESKOMB garantili kredi kullanan esnafımızın da 240 bin ödemesi TESKOMB tarafından bankaya 1 milyar lira borç ödendi." dedi.

Erdoğan, çek ve senetlere ilişkin bir diğer önemli düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşüldüğünü, iş akdinin feshine ilişkin kanunun Nisan ayı başından kısa çalışma ödeneğinin hazırlanmasına kadar 30 Haziran'a kadar uzatıldığını bildirdi. Erdoğan, "Öte yandan KOSGEB aracılığıyla toplam bütçesi 5 milyar lira olan yeni bir destek programını başlatıyoruz. Bu destek öncelikle imalat sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelere yönelik, gelir kaybı veya akış. Kovid salgını kesintiye uğradı. " O konuştu. Erdoğan, "Mikro işletmeler bu destekten 30 bin liraya, küçük işletmelere üç yıl faizsiz 75 bin liraya kadar yararlanacak. 3 Mayıs Pazartesi itibariyle üçüncü şahıslar KOSGEB'e elektronik ortamda yaptırabilecek. Durum bu."

 

Konuşmasında, bayram ikramiyesini 1000 liralık nakdi yardımı 1100 liraya çıkararak yeniden başlattığını bildiren Erdoğan, " Bunun için 2 milyar 540 milyon lira sağladık. Ailelere sosyal yardım desteği için 183 milyon lira daha gönderdik. Bu süreçte çeşitli kurumlar birçok projeyle milletimize destek oluyor. vermeye devam ediyor." diyerek, "Esnafımız, iş dünyamız ve iş dünyamız üzerindeki bu sıkıntılı baskıya yeni bir soluk getireceğimize inanıyorum" belirtti.

Buradaki konuşmasında Erdoğan, yeni nesil elektrikli hibrit sistem zırhlı muharebe araçları ve BORAN 105 sırt obüslerinin açtığı patlayıcı tesis ile Türk Savunma Sanayii ve Türk Silahlı Kuvvetlerine hayırlı olmasını diledi. Bu gelişmede yer alan ve eleştiren mühendisleri, teknisyenleri ve işçileri tebrik eden Erdoğan, "Eskilerin 'savaşa hazır ol' dediği gibi, gelecekte barışı korumanın yolu onu hiçbir şeye hazır olmadan kullanmaktır. " dedi.

Geçmişte İstanbul'un fetih genelgesinde yapılan tüfekler ile aynı yüzyılda yapılan tüfeklerin devraldığını söyledi. Erdoğan, Sultan II. Abdülhamid döneminde yerli silah sanayinde kurulan atılımların, fabrikaların ve sistemlerin Cumhuriyetin ilk yıllarından sonra yeniden atalet bırakıldığına işaret ederek, Kıbrıs'taki deneyim eksikliğinin ciddiyetini gösterdi.

Erdoğan, "Bugün bağımsızlığa giden yolun, asker sayısından çok veya daha fazla silah, teknoloji ve eğitim içeren güçlü bir ordudan geçtiği çok daha iyi anlaşılıyor." dedi.

Erdoğan şunları söyledi: "Oğlum, savunma sanayimizi yüksek teknolojiye, araştırma ve geliştirmeye yatırmak için büyük çaba sarf ettik. Allah'a şükür, çabalarımızın ve kaynaklarımızın karşılığını aldık. Kuşkusuz Makine ve Kimya Sanayii Kurumumuz savunmamızın ayrı bir yeri endüstri." diye belirtti.