Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Başbakan olduğun dönemde 2013 yılında ziyaret etmiştim. Veliaht Prens Kasım ayında Ankara'daki temasları ile birlikte ilişkilerimizde yeni bir dönemi başlattık. Aralık ayında Dışişleri Bakanımız Ocak ayında Meclis Başkanımız Birleşik Arap Emirliklerini ziyaret ettiler. Bu ziyaretimde yakaladığımız ivmeyi geliştirmeyi ilişkilerimizin yeniden hak ettiği seviyeye ulaşması için gerekli adımları atmayı hedefliyoruz.

Kuruluşunun 50'nci yılını idrak eden Birleşik Arap Emirlikleri ile dostluğumuzun ve kardeşliğimizin yeni 50 yıllığına şekil verecek adımları ziyaretim sırasında beraberce atacağız.

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin diyalog ve işbirliği tüm bölgemizin barış ve istikrarı bakımından önem taşıyor. Körfez bölgesindeki tüm kardeş ülkelerin güvenliğini ve kendimizinkinden ayrı görmüyoruz.

Geçtiğimiz ay Abu Dubai'ye yönelik olarak gerçekleştirilen saldırıları güçlü şekilde kınadık. Terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu ve özellikle bölgemizdeki ülkelerin teröre karşı işbirliğinin önemini her fırsatta  vurguluyoruz.

Bugün ve yarın gerçekleştireceğiniz temaslarda ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de ayrıntılı şekilde ele alacağız.

Yaklaşık 5 buçuk milyar doları ihracatımız olmak üzere 8 milyar dolara ulaşan ticaret hacmimizle Birleşik Arap Emirlikleri önde gelen ticaret ortaklarımız arasında yer alıyor.

Türk müteahhitlik firmaları Birleşik Arap Emirlikleri'nde bugüne kadar değeri 13 milyar doları bulan 141 proje üstlenmiştir.

Bu rakamlarla Birleşik Arap Emirlikleri yurtdışı müteahhitlik sektörümüzün en büyük onuncu pazarı konumdadır.

Arap Emirlikleri de Türkiye'deki dinamik yatırım ortamına önemli katkılarda bulunuyor.  Esasen mevcut rakamların çok daha ötesinde bir potansiyele işaret ediyor.

Bu maksatla Emirliklerdeki önde gelen yatırım bunlarla da bir araya geleceğim yüksek teknoloji girişim sermayesi ve start firmaları bağlamında ortaklıklar tesis edilmesi geleceğe dönük işbirliği imkanları bakımından özellikle öne çıkıyor. Ziyaretimiz vesilesiyle taşımacılıktan ileri teknolojilere savunma sanayinden sağlık tarım kültür ve eğitime kadar çok sayıda alanda ilişkilerimizde ilerleme sağlayacak adımların atılmasını da hedefliyoruz.

Bilindiğiniz üzere Dubai salgın şartlarına rağmen  EXPO'ya  başarıyla ev sahipliği yapıyor, bu vesile ile dünya fuarında Türkiye  Milli günü olarak belirlenmiş olan 15 Şubatta  fuar alanımızı da ziyaret edeceğim.

Soru-Eşinizin Emine Hanım'ın durumu nedir?

Henüz pozitif durumda, ziyaretime eşlik edemeyecek. Hafif bir şekilde süreci devam ediyor.

Soru-KDV indirimi ile ilgili  bazı marketlerin hafta sonu zam yaptığı yönünde bilgiler geliyor, ne düşünüyorsunuz?

Bu konuyla ilgili gerek Hazine ve Maliye Bakanım, Ticaret Bakanım gerekli açıklamaları yaptılar, bizim attığımız bu adımlara karşı ters adım atanlara cezai işlem yapılacaktır.

Soru- Ukrayna ile Rusya arasında Türkiye gerilimi azaltmak için adımlar atmakta ve bu adımlar her iki tarafa olumlu karşılanmaktadır. Putin'in Türkiye  ziyaretinde bu 3'lü format görüşülecek mi?

Biz sadece Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasındaki ilişkileri değil bir de bölgedeki gelişmeler ki bunlar içerisinde tabii en önemlisi şu anda Rusya Ukrayna arasındaki gelişmelerdir. Bunları da masaya yatırıp bunları da görüşeceğiz ve bu konularda da ne gibi adımlar atabiliriz bunun üzerinde de ısrarla duracağız."

 


Hibya Haber Ajansı