Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Türkiye Özbekistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve ilk büyükelçilik açan ülkedir. İlişkilerimizin temelinde çok güçlü ortak tarih dil din inan var.

Özbekistan'da başlatılan reform sürecini destekliyoruz. Özbekistan'la olan ilişkilerimizi her alanda daha da ilerletmenin gayreti içindeyiz Görüşmeler neticesinde ülkemiz arasındaki ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselttik.

Geçtiğimiz hafta kutladığımız Nevruz Bayramımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Mübarek Ramazan-ı Şerif'in de bereket getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum.

Diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30. yıl dönümü. Özbekistan'ın kaydettiği ilerleme takdire şayandır. 

Özbekistan ile ticaret hacmimiz 3.6 milyar doları aştı. En kısa sürede, bir yıl hedef koyduk. 5 milyar dolar hedefini yakalayacağız. Ardından bununla da kalmayacağız ve çıtayı 10 milyar dolar seviyesine çıkaracağız.

Bugün imzalanan ticari anlaşma sayesinde hedeflerimize daha hızlı yol alacağız. Bugün 10 anlaşma imzaladık. Türkiye-Özbekistan arasındaki bu süreç çok daha güçlü ilerleyecek. Türk şirketlerin yatırımları 1.5 milyar dolara ulaşmış durumda. Burada bugüne kadar 5 milyar dolar değerinde 241 projeye başarıyla imza attık. 270 binden fazla Özbek kardeşimizi Türkiye'de misafir ettik. Bunu 500 bine çıkarmamız mümkündür.

Savunma sanayiinde bugün imzaları attık. Bununla birlikte imkanlarımızı imkanlarınızla paylaşmaya hazırız. Türkiye'nin bu alanda elde ettiği başarılar ortadadır. Özellikle Türk-Özbekistan Üniversitesi'nin kurulmasını karşılıklı olarak önemsiyoruz. Arkadaşlarımızı görevlendirdik. TİKA aracılığıyla kalkınma desteklerini sürdürmekte kararlıyız.Bölgede yaşanan gelişmeleri de aramızda değerlendirdik..İmzaladığımız ortak bildiri önümüzdeki dönem için yol haritası olacaktır.

Ortak bildirimiz önümüzdeki yıllar için önem arz ediyor. Uluslararası platformlarda dayanışmamızı, yakın temasımızı sürdürme konusunda irademizi teyit ettik. Ortak kaynaklarımız çok."

Hibya Haber Ajansı