Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Stoltenberg'e gösterdiği liderlik için teşekkür ederim. Genel sektereri zor dönemdeki çalışmaları için tebrik ediyorum. NATO'nun bir kez daha dayanışma mesajı vermesi anlamlıdır.  Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusundaki kararımızı belirttim.

Kırım'ın ilhakını tanımadğımızı daha önce de dile getirdik. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimiz sürüyor. Nihai çözümün Rusya ve Ukrayna ile uluslararası kamuoyunun kabul edeceği muteber bir formüle dayanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu süreçte Türkiye, gerek coğrafi konumu gerekse NATO müttefiki olarak özel ve istisnai bir yerde duruyor.

Türkiye bu süreçte özel bir yerde duruyor Rusya ve Ukrayna Karadeniz'de komşumuz olan iki ülke. Savaşın sona ermesi için iki ülke ile de yoğun temas halindeyiz.

NATO’nun, mevcut savaş ortamında Ukrayna’ya siyasi ve pratik desteğini sürdürürken gerçekçi ve stratejik bir yaklaşımla hareket etmesi şarttır. Savaşın sona ermesi için iki ülke ile de yoğun temas halindeyiz.

Şu ana kadar bölgeye 56 TIR ile yardım göndermiş durumdayız daha da sürecek .Ukrayna'nın bağımsızlık temel öncelikli olmalı Montrö'nün yetkilerini gerilimi azaltmak için kullanıyoruz. 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz, dostlarımızın içinde bulunduğu zorluğu iyi anlıyoruz. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere herkes kapısına gelen mültecilere destek olmalı.Sığınmacı ayrımcılığını kınıyoruz. İzlediğimiz aktif politikayı müttefiklerimiz de paylaştık. NATO'nun gerçekçi ve stratejik bir yaklaşımla hareket etmesi şart. 

 İnsani yardım konusunda üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz. AFAD, Kızılay ve STK'lar sahada özveri ile çalışıyor.

Türk savunma sanayi ürünlerinin başarıları ortada iken karşılaştığımız engellerin açıklaması olamaz Kısıtlamaların kaldırılması ortak menfaatimize. Dünyanın beşten büyük olduğunu anlatmaya devam edeceğiz.

Arabuluculuk sorusu- NATO'nun Türkiye'den beklentisi

Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar ile Türkiye'ye şükranda bulunan ülkeler oldu. Bütün gayretimiz bu iki lideri bir araya getirmek suretiyle bir barış atmosferini oluşturmak. Bir Kırım Donbass meselesi var ki buna Ukrayna'nın sıcak bakması mümkün değil. Zelenski'nin referandum talebini akıllıca buluyorum."

Türkiye'nin garantör ülke olması konusu

Bu görüşmeler devam ediyor. Bunun yanında özellikle Zelenski'nin bizimle yaptığı görüşmelerdeki talebidir. Zaten Türkiye'nin bu konuda aranbuluculuk olarak yaklaşmasını bizzat istiyorum. Rusya'nın da buna karşı çıkacağını sanmıyorum. Teklif gelirse biz zaten buna hazırız. Bu adımı atmaya hazır olduğumuzu söyledik.

Liderler görüşmesi

Liderlerden aldığımız yaklaşım Türkiye'nin bu arada kurduğu ilişkilerin nedenli sıcak olduğu, olumlu yaklaşım sergilediği. Liderler zirvesinde ayrıca yine Türkiye'ye yönelik teşekkürler var. Tabii liderlerinde dikkatini çekiyor. Bizim yaklaşımızın en başından itibaren Sayın Putin ile de olumlu istikametimiz devam edecektir. Sayın Zelenski ile de olumlu istikametimiz devam edecektir. Bizim yine temennimiz bu arayışı sürdürmek ve barıştırabilirmek. Bunun içinde elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.

Türkiye Fransa

Bir çok konularda nerereden nereye geldik, bundan sonraki süreçte neler yapabilir.? gibi konuları ele aldık. Çok çok faydalı bir görüşme oldu. 

Bildiri

Görünen gerçek şu hemen hemen NATO ülkelerinin büyük bir çoğunluğu yaptırımlar üzerinden hareket ediyorlar."


Hibya Haber Ajansı