Erdoğan'ın konuşmasından bazısatır başları şöyle:

"Kurduğumuz yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyinin 5. toplantısını gerçekleştirdik.

Görüşmelerimizde Türkiye-Macaristan ilişkilerini kapsamlı biçimde ele al gerek görüşmemizde gerekse heyetler arası görüşmede etraflıca konuları değerlendirme fırsatı bulduk.

Uluslararası ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduk. Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz hamdolsun her geçen gün gelişiyor.

İkili ticareti biz de inşallah 6 milyar doları yakalamayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda atabileceğimiz ortak adımları bugün Sayın Başbakan'ına ayrıntılı bir şekilde anlattık. İthalat yatırımcılarımızın Macaristan'a olan ilgisinin artmasından memnuniyet duyuyoruz.

500 civarında firmamızın faaliyet gösterdiği Macaristan'da yaklaşık 700 milyon dolarlık Türk ekonomik varlığı bulunuyor. Bu rakamın devam eden ve planlanan yatırımlarla 3 milyar dolar düzeyine çıkmasını bekliyoruz.

Macar makamlarının da desteğiyle İnşallah bu hedeflerimizin de üzerine çıkacağımıza inanıyorum.

Türkiye olarak biz de Macaristan'a gereken her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz.

Türk ve Macar girişimcilerin Afrika Kıtası'ndaki ortak yatırımlarını takdirle karşılıyor dedikleri olarak savunma sanayinde büyük işbirliği potansiyeline sahip ülkelerimiz arasındaki dostluk anlaşmasının yürürlüğe girişinin 100. yıl dönümü münasebetiyle 2024 yılını Türkiye Macaristan Kültür Yılı olarak kutlayacağız.

Bu kapsamda gerçekleştireceğimiz etkinlikler ortak tarih ve kültürümüzün daha iyi tanıtılmasına vesile olacaktır.

Konseyi toplantımız 2016 yılında Macaristan'da yakalanan 101 parça tarihi eserin bugün Türkiye'ye yeniden kavuşmasına da vesile oldu. Bunların tümü Sayın Başbakan'ın şahsında tüm makamlarına gösterdikleri hassasiyet ve yürüttükleri yakın işbirliği için şahsım milletim adına teşekkür ediyorum.

Bu adım kültür varlığı kaçakçılığını önlemek de istekli ve kararlı olması halinde etkin mücadelenin mümkün olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Sergilenen bu iş birliğinin başka ülkelere de örnek olmasını temenni ediyorum.

Macaristan Türk konseyinin gözlemci üyesidir.  Avrupa'daki temsilcilik ofisine ev sahipliği yapmaktadır. Stratejik ortağımız Macaristan Türk Konseyi'nin yanı sıra diğer bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğümüz işbirliği ve dayanışmayı daha ileri noktalara taşımakta kararlıyız.

Yarınki konsey toplantısı özellikle ilk defa bir uluslararası toplantıyı malum tarihi itibariyle bizim için Yaslı Ada olan şimdi ise adını Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak koyduğumuz ve A'dan Z'ye yenilediğimiz güzel adamızda inşallah ilk toplantımızı yapacağız.

Bu bakımdan yarınki toplantıya millet çok büyük önem veriyoruz. Hele hele bunu bu konsey toplantısı ile başlatmayı da bizler bir iftihar vesilesi olarak görüyoruz.

Stratejik ortağımız Macaristan'la buna başlamamız bize de ayrıca ayrı bir güç katmaktadır.

Bu vesileyle Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinin önemini özellikle bize her gerekli desteği veren Sayın Orban'a Macaristan'a yine şahsım milletim adına teşekkür ediyorum.

Üyelik süreci bize verdikleri güçlü desteği her zaman anacağım, anmaya devam edeceğim.

Görüşlerimizin Avrupa Birliği içinde anlaşılması konusunda sağladıkları katkıları güçlenerek sürmesini temenni ediyorum.

Tüm bakan arkadaşlarımızın karşılıklı olarak yaptıkları çalışmadan elde ettiğimiz neticeyi de 9 anlaşmayla taçlandırmalarının sebebiyle bundan dolayı kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum."


Hibya Haber Ajansı