Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Yol, mücadele, dava ve kader arkadaşlarım olarak gördüğüm ihracatçılarımızın daima yanında oldum olmayı sürdüreceğim

Tüm dünyayı kasıp kavuran salgın dönemini de hep birlikte yaşadık. Nasıl alın teri döküp her türlü riski alarak ülkeden ülkeye nasıl koşturduğunuzun ve ortaya koyduğunuz gayretin yakın şahidiyim

Kendisi de ticaretten gelen birisi olarak bu işlerin öyle oturduğu yerden ahkam kesmekle gerçekleşmeyeceğini azim gayret kabiliyet özveri kararlılık gerektirdiğini çok iyi biliyorum

Biraz sonra bir çırpıda ifade edeceğimiz rakamların her kuruşunun her semtine nasıl kazanıldığını bunun için hangi mücadelelerin verildiğinin hangi emeklerin sarf edildiğini takdirini ancak bunun derdi ile dertlenen yapsbilir

Bizler hep birlikte bu ülkenin ekonomisinin güçlenmesi ile diğer alanlarda hangi imkanlarla hangi hareket alanlarına kavuştuğunun gayet iyi farkındayız.

Bunun içinde yaptığınız işi sadece para kazanmak olarak görmüyorum
Günümüzde artık ticaret sadece mal alıp satmaktan ibaret bir hadise olmanın ötesindedir.

İhracatçılarımız gittikleri ülkelerde ticaretimizle beraber kültürel ve sosyal ilişkilerimizin de en önemli temsilcileridir

Sizler bu ülkenin ihracatçı sıfatı taşıyan uç beylerisiniz. Elçilerisiniz yeri geldiğinde serden geçtilerisiniz Rabbim hepinizden razı olsun

 Ülkemizdeki 27 sektörü 61 ihracatçı birliğini ve 95 bini aşkın ihracatçıyı çatısı altında toplayan Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin amacı dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefine ulaşmaktır. Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde somutlaşan ihracat başarımız.

Ülkemiz ekonomisinin yükselen gücünün artan itibarının genişleyen etki alanının da sembolüdür

Nitekim sizlerin 5G diye ifade ettiği güçlü altyapı güçlü insan kaynağı güçlü ihracat güçlü ekonomi güçlü Türkiye başlıkları Bizim 2023'e defterimizin de özeti mahiyetindedir

Ülkemizin küresel fırsatları değerlendirme, tehditlere meydan okuma, hedeflerine bağlılığı özellikle bu konudaki en önemli göstergelerden biridir.

Türkiye İhracatçılar Meclisimizden temsil edilen son 12 ayın 10'unu rekorlar kıran bir başarı ile kapatarak bu güvenin ne kadar isabetli olduğunu gösterdi.

Türkiye dünya ihracatında yüzde bir pay seviyesine ulaşarak kritik eşiği yakladı. Küresel inovasyon endeksi de sürekli yukarı çıkması. Bu başarının tesadüf olmadığını  açıkça gösteriyor.

Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için sürekli yatırımı üretimi artırarak teknoloji ve kalite yükselterek yelpazeyi genişleterek yoluna devam eden Türkiye'nin en önemli ihracatımızı önce 300 bine yükseltmeyi hedefliyoruz

Ancak bu şekilde son 20 yılda aylık ortalama yaklaşık 3 milyon dolardan 20 milyar dolara çıkardığımız ihracatımızı ve ihracatçı sayımızı yeniden aynı oranlarda arttırabiliriz. İçindeki yüksek teknolojili ürünlerin payının 1 milyar dolar ihracat yapan firma sayısının firma başına düşen istihdam rakamının her geçen yıl atması doğru yolda ilerlediğimizi  göstermektedir.

Bugünkü seviyesine ulaşmasında Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin katkıları olduğunu biliyoruz. Ülkenin kalkınması milletin refahı için çalışan iş insanlarımız ürettikçe istihdam sağladıkça hep birlikte geleceğimize çok daha güvenle bakabileceğimiz bir yere doğru gidiyor.

Hiç kimsenin bu güzel muhabbet iklimini bozmasına bu yükselişi durdurmasına hedefimizden uzaklaştırılmasına izin vermedik vermeyeceğiz.

Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırmamıza 2053 ve 2071 vizyonlarını geleceğimizin pusulası haline dönüştürmemizi engellemek isteyenleri hep hüsran uğrattık.

Birliğimizi beraberliğimizi kardeşliğimizi muhafaza ettiğimiz sürece Allah'ın izniyle kimse bize hedefimizi gerçekleştirmekten alıkoyamaz.

Geçtiğimiz yıl ihracattan salgın şartlarına rağmen çok iyi bir performans yakalamıştık. Hamdolsun bu yıl çok daha iyi biri seviyedeyiz.

12 aylık ihracatımız ilk defa 200 milyar dolar eşiğini aşarak 17 Eylül itibariyle 211 milyar dolarla rekor kırdı.

Eylül ayında 20 milyar doları bulacağımızı ümit ediyorum. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 85 seviyesine çıkmış olacaktır.

Türk ekonomisinin ve ihracatın ne kadar sağlıklı yol aldığının işaretidir. İkinci çeyrekte %21,7 gibi rekor bir büyüme kaydeden Türkiye ekonomisinin bu başarısına mal ve hizmet ihracatının katkısı 10,8 puan net ihracatın büyümeye katkısı ise 6,9 puan olarak gerçekleşti. Bu oran son 23 yıldır açıklanan büyüme rakamlarını en yüksek ihracat katkısı olarak kayıtlara geçmiştir.

Bu başarı hikayesini daha da ileri taşıyoruz. Yakın coğrafyalarda yoğunlaşan ihracat ağımızı çok da uzak coğrafyaya  doğru genişletiyoruz.

Bugüne kadar ihracatımızın üçte ikisini menzili 2000 kilometre kadar olan ülkeler oluşturuyordu. Artık 8000 kilometre menzilli hedef olan uzak ülkelere stratejisini hayata geçiriyoruz.

Uzak coğrafyalarda ki ülkelerin ithal hatlarında ülkemizin payını 4 kat artırmaktır. Bu doğrultuda 84 buçuk trilyon dolar büyüklüğüyle dünya ekonomisinin %64'ünü oluşturuyor.

Eylem planını önümüzdeki günlerde açıklıyoruz.

Bugün burada artan ihracatımızın hızına uygun finansmanı sağlayacak yeni bir mekanizma kurmakta olduğumuzun müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

İhracatı geliştirme fonu ile ihracatçılara sağladığımız diğer desteklere ilave olarak sadece sizlerin erişimine açık bir finansman kaynağı oluşturuyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birliklerimizin katkıları ile oluşacak bu fon sayesinde ihracatçılarımızın finansmana erişiminde teminat sorunu ortadan kalkacaktır.

Bugün sizlerle paylaşacağım bir başka müjdede Sayın Başkan'ımında biraz önce ifade ettiği İstanbul'u ülkemizin kapasitesine uygun bir fuar merkezine kavuşturmak için atacağımız adımdır. Yönetiminde ihracatçılarımızın olduğu tek çatı kuruluşu Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin de yer alacağı bu fuar merkezini İnşallah en kısa sürede ülkemize kazandıracağız.

Geçtiğimiz 19 yılda kurduğumuz düşü demokrasi ve kalkınma altyapısı sayesinde büyük ve güçlü Türkiye hedefi doğrultusunda kararlı adımlarla ilerleyebiliyoruz.

Hak ettiğimiz yeri almak için üzerimize ne düşüyorsa yapmakta kararlıyız.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bize bu konuda ihtiyacımız olan yönetim kapasitesini sağlamıştır. İş dünyamızın da küresel ekonominin yeni taleplerini ve yönelimlerine hızla cevap verebilecek kabiliyete sahip olduğuna yürekten inanıyorum.


Hibya Haber Ajansı