Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Ukrayna  ve Rusya arasında yürütülen diplomatik çabalar hakkında bilgi verdik.

Perşembe günü de Brüksel'de NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi vesilesiyle bir araya geleceğiz. Türkiye olarak Ukrayna'da yaşanan krizin başından bu yana net bir tutum takındı her vesileyle sağduyu ve diyalog çağrısı yaptı tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması gerektiğine dikkat çektik.

Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılmasına dikkat çektik. Ukrayna'daki insani dram artarak devam ediyor. Binlerce insan komşu ülkelere sığındı. Bu gidişatın bir an önce son bulması için yoğun görüşmeler yürütüyoruz. Diplomasiyi tek çıkış yolu olarak gören samimi görüşlerimizi bundan sonrada sürdüreceğiz.

Maalesef Ukrayna'daki insani dram artarak devam ediyor. binlerce sivil hayatını kaybetti. 3 milyonu aşkın insan ülkesini terk ederek komşu ülkelere sığındı. Bu gidişi arada bir an evvel son verilmesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz.

Sayın Zelenski ve Sayın Putin ile temaslarını sürdürüyor. Dışişleri bakanım geçen hafta Moskova'da mevkidaşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Ateşkes ve kalıcı barışa giden yolda elimizden gelen desteği sunmaya hazır olduğumuzu bir kere daha vurguladık. Şartların zorluğunun farkındayız ancak diplomasiyi tek çıkış yolu olarak gören samimi girişimlerimizi bundan sonra da sürdüreceğiz.

NATO müttefikimiz Hollanda ile ilişkilerimizi ve bölgesel konulardaki diyaloğumuzu daha da geliştirme konusunda ortak iradeye sahip. 

Ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene %30, en yakın artışla 11 milyar dolara ulaştı. Bu şekilde 2016 yılında belirlediğimiz 10 milyar dolar hedefini açmış oldum şimdi ilk etapta 15 milyar dolar ardından 20 milyar dolar hedefini birlikte ortaya koyduk.

Hollanda 27,5 milyar dolarla Türkiye'nin en çok doğrudan yatırım yapan ülke konumundadır. Hollanda'daki Türkiye kaynaklı yatırımlarda 16 milyar dolar seviyesindedir. Türk müteşebbisler Hollanda'da kurdukları 23 bine yakın şirket vasıtasıyla 6 milyar dolara ulaşan yatırımlarıyla 80 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Enerjiden çevreye altyapıdan teknolojiye tarım ve gıdadan finansa kadar tüm alanlarda işbirliği imkanlarının artırılması gerektiği konusunda Sayın Başbakanla hemfikiriz yeşil büyüme ve yeşil dönüşümde ortak gündemimizde önceliklidir. İlişkilerimizde önemli bir köprüyü insani boyut oluşturuyor.

Toplumunun kültürel kimliğini de muhafaza ederek refah ve huzur içinde yaşamasını hayatın her alanına katılım sağlamasına büyük önem veriyor.

seyahat listesinde Türkiye'nin yeşil kategoriye alınması halinde yeniden salgın öncesi rakamlara ulaşacağımıza inanıyorum. Son küresel gelişmeler Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olmasının katma değerini yeniden ve tereddüde mahal bırakmayacak şekilde ortaya koymuştur.

Avrupa Birliği'nin kısır çıkar hesaplarına teslim olmadan artık üyelik müzakeresi fasıllarını açmasını gümrük birliğinin güncellenmesi müzakerelerine süratle başlamasını bekliyoruz."

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Tekrar Türkiye'de olmak büyük bir zevk. Bizim çok uzun zamana dayanan 400 yılı aşkın bir geçmişi olan önemli bir ikili ilişkilerimiz var dahası kilit ekonomik ortaklarız. Ev sahibime tekrar teşekkür etmek isterim. Kilit ekonomik ortaklarız. Bugünkü odağımız sadece bizim ikili ilişkilerimiz değildi. Dünyaya da odaklandık. NATO Olağanüstü Zirvesi'ni sabırsızlıkta bekliyoruz. Ukrayna'daki durumu da görüştük. İkimizde Rusya'nın tavrını kınıyoruz. Komşusunu işgal ederek Putin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini yok etmiştir.

Sizin de dediğiniz gibi 8 milyardan 11 milyara artan ticaret hacmi gördük ara hedef olarak 15 milyar, hedef olarak da 20 milyar koyduk ve Hollanda Türkiye'deki en büyük doğrudan yabancı yatırımcıdır."

 


Hibya Haber Ajansı