Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Bu tarihi ziyaretlerin ikili ilişkilerimizde her alanda ivme kazandıracağına inanıyorum. Ve bundan sonraki süreç çok farklı olacaktır. Bugün gerek ikili yaptığımız görüşme gerek heyetler arası görüşmemiz, şimdi de basın toplantımızda Türkiye-Angola arasındaki bu süreci adeta kayıtlara düşmüş oluyoruz.

Şunu özellikle ifade etmek istiyorum. Görüşmemizin siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel alanlarda 7 anlaşma ile birlikte bunun teyit edilmiş olması aramızdaki ilişkilerin ne noktaya vardığını göstermesi bakımından da önem taşıyor.

Gerek eğitim alanında iş birliği gerek tarım alanındaki iş birliği gerek gümrük konularındaki karşılıklı idari yardım anlaşması gerek sanayi konularındaki anlaşma ortak ekonomi ve Ticaret Komisyonu kurulmasına ilişkin anlaşma turizm alanında mutabakat zaptı ve TRT ile Angola arasındaki anlaşma olmak üzere 7 anlaşmayı imzalamış oldu.

Tabii hem değerli dostum Cumhurbaşkanı Lourenço'nun temmuz ayındaki ziyareti sırasında hem de bugün çeşitli alanlarda anlaşmalarla iş adamlarımız da birlikte atacağımız adımlarla farklı bir süreci başlatmış oluyoruz.

Türk Hava Yolları İstanbul Ruanda'da seferlerine 13 Ekim'de başladı

İlişkilerimizi bu şekilde sürdürürken inanıyorum ki Türk Hava Yolları'nın bu süreci zenginleştirecek. Gerek Türkiye'den Ruanda'ya gerek Ruanda'dan Türkiye gidiş gelişler çok daha büyük güç kazanacaktır.

Temmuz ayında beraberce ikili ticaret hacmi hedefini 500 milyon dolar olarak belirledik. Tabii şu anda 177 buçuk milyon dolarlık bir ticaret hacmi Türkiye ile Angolaya uygun düşmüyor. Ama bunu 500 dolara çıkardığımız andan itibaren aramızdaki bu ticaret hacmi ile çok farklı adımlar atacağız.

Tabii bilhassa Türk özel sektörünün yatırımlarıyla gerek alt yapı da gerek yeraltı kaynakları ile ilgili winwin esasına göre kazan-kazan esasına göre yapılacak bu yatırımlarla iş adamlarımızın inanıyorum ki Angola'da ki etkinliği daha da artacaktır.

Tabii bu Angola'da aynı zamanda istihdamın artırılmasına da neden olacaktır, ve terörle mücadele konusunda da Angolalı makamların yanında olmayı sürdüreceğiz.

Doğalgaz konusunda 161 bin kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin doğal gaz dağıtım şebekesi hem modern hem yaygın hem de son derece güvenlidir. Bu konuda tecrübe ve imkanlarımızı dostlarımızın istifadesine sunmaktan memnuniyet duyarız.

Eğitim ve kültür alanlarında ki iş birliğimizi beraberce geliştirmek arzusundayız vize meselesinde atacağımız adımların beşeri ve turizmde iş birliğimizin gelişmesine de katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Cumhurbaşkanı Sayın Lourenço liderliğinde başlatılsın istiyoruz.

Bu siyasi gelişmeler ve ekonomik olarak da bu reformları takdirle izliyoruz. Ve şu an itibariyle Angola'nın bölgesindeki uluslararası sorunların adilane ve barışçıl şekilde çözülmesine yönelik yapıcı rolü bu sayede daha da güçleniyor.

Türkiye'nin Afrika Kıtası'ndaki faaliyetleri ise tüm şeffaflığı ile herkes tarafından biliniyor, malum kıta genelinde mevcut 43 büyükelçiliği üzerinden tüm Afrika ülkeleri ile ilişkilerimizi dayanışma ve kazan-kazan ilkeleri temelinde geliştiriyor.  Ve bu konuda stratejik ortağı olduğumuz Afrika birliği ile iş birliğimizi orta ve uzun vadeli bir bakış açısıyla tüm kıtada barış istikrar ve refahın artmasına katkıda bulunacak şekilde derinleştiriyoruz.

Bu kapsamda önce 21 22 Ekim'de 3 Türkiye Afrika Ekonomi ve İş Formu'nu gerçekleştireceğiz. ardından da yine İstanbul'da 17-18 Aralık'ta 3 türkiye-afrika ortaklık zirvesine ev sahipliği yapacağız.

Böylelikle Türkiye Afrika Birliği ilişkilerinde yeni bir döneme girilecektir."

Hibya Haber Ajansı