Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"İkili gelişmeler sonucu gerek ekonomik gerekse siyasi kültürel her türlü yönde ele alma fırsatını bulduk ve bunun yanında da şu anda sadece bölgesel değil dünya gündemini teşkil eden Rusya Ukrayna gündemini değerlendirme fırsatı bulduk.

Görüşmelerimizdeki Ukrayna ve Rusya bağlamındaki gelişmeler tabii ki dikkat çekici.

NATO müttefiki iki ülke olarak müşterek görüş ve endişelere sahip olduğumuzu özellikle teyit ettik.

Bir yandan Avrupa kendine yönelik zararı önlemleri alırken diğer yandan çözüme yönelik diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiği hususunda mutabık kaldık.

Türkiye olarak tarafları bir araya getirme ve diyaloğun tesisi noktasında önemli ilerlemeler kaydedilmesine yardımcı olduk.

Gayretlerimiz sonucu Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanı'nın da katılımıyla Antalya'da bir araya geldiler.

Savaşın devam ettiği bir ortamda bu toplantının düzenlenmesi bile Diplomasi hanesinde önemli bir başarıdır.

Kalıcı ateşkesin tesisi konusundaki çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

Kıymetli basın mensupları bugün yaptığımız görüşmelerde gündemimizde ikili ve diğer birçok meseleyi de değerlendiriyoruz.

Içinden geçtiğimiz bu çalkantılı dönemde Almanya ile mevcut yüksek düzeyli istişare mekanizmalarımızı canlandırması gerektiğine inanıyorum ve yüksek düzeyli stratejik konsey toplantımızın şimdi sıra Almanya'da dışişleri bakanlarımız birbirleri ile görüşerek en yakın zamanda yüksek düzeyli stratejik toplantımızı Türkiye'de gerçekleştireceğiz.

G20 üyesi ülkeler olarak yapılan ortaklarımızı yeni küresel düzen de ve daha da ileriye taşımamız ortak menfaatimizedir.

Almanya Türkiye'nin ihracatta ilk ve ithalatta ikinci sıradaki ortadadır.

2000 yılında 38 milyar dolar civarında gerçekleşen ikili ticaret hacmimiz 2021 yılında 41 milyar doları aşmış vaziyette. Bu rakamı kendilerine de ifade ettim inşallah 50 milyar dolara taşımakta kararlıyız.

İşbirliğimizin yenilebilir enerji iklim değişikliği ile mücadele yeşil dönüşüm yapay zeka ve dijitalleşme gibi alanlarda da yoğunlaşmasının bu hedefe ulaşmamıza yardımcı olacağına inanıyorum.

Turizmde bu sene salgın öncesi dönemin rakamlarını yakalanmasına da özellikle istiyoruz.

Almanya ile olan turizmdeki münasebetlerimize yine aynı kararlılıkla devam ettireceğim ize inanıyorum.

Almanya'daki 3 milyonluk Türk toplumunu ülkelerimizi birbirine daha da yakınlaştıran ortak bir zenginlik olarak görüyoruz.

Geçen sene ekim ayında Türkiye Almanya İş Gücü Anlaşması'nın 60. yıl dönümünü idrak ettik.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin covid-19 münasebetinde hem Türkiye'nin hem Almanya'nın gururu oldular. Kendilerini bir kez daha tebrik ediyorum.

Tabii bundan sonra da Avrupalı Türklere her alanda teşvik etmeyi sürdüreceğiz. Almanya ile bölgesel işbirliği içinde çalışmayı önemsiyoruz."

Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Scholz ise şunları ifade etti:

"Ateşkesin sağlanması konusunda hemfikiriz. Türkiye'nin diplomatik çözüme katkılarını olumlu karşılıyoruz. En önemli konu silahların susması. Silahların en kısa sürede susması gerekiyor. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması çok önemli. Montrö uyarınca Boğazların kapatılması krizin tırmanmasını engelledi. Bunun için teşekkür borçluyuz.Türkiye ve AB işbirliği için gelecekte burada bazı planlarımız var. Üst düzey diyalog formatlarını devreye sokacağız, gümrük birliği konusunu da görüşmeye devam edeceğiz."


Hibya Haber Ajansı