Türkiye, Çinli biyofarmasötik şirketi Sinovac tarafından geliştirilen coronavirüs aşısı CoronaVac'tan 50 milyon doz sipariş etti. Sinovac koronavirüs aşısı, Türkiye'de 3. aşama klinik denemeleri gerçekleştirilen Çin'in ilk Covid-19 aşısı oldu. Aşının Endonezya ve Brezilya'da da 3. aşama denemeleri yapıldı ve başarılı sonuçlar kaydedildi. Sinovac şirketi, yakın zamanda 500 milyon ABD doları değerindeki yatırımla ikinci üretim hattını açtı. Böylece aşı üretim kapasitesinin yıllık 600 milyona ulaşması bekleniyor.

 


Merkezde üretilen aşılar, depolardan araçlarla havalimanına taşınacak. Yetkililer ilk grup sevkiyatta 1 milyon 300 bin doz aşı olduğunu bildirdi.

 

Sinovac aşısının en büyük avantajlarından birisinin standart bir buzdolabında 2-8 santigrat derecede saklanabilmesi olurken, aşılar böylelikle özel soğutuculara gerek kalmadan korunabiliyor. Aşının bu özelliğinin küresel salgının önüne geçilmesinde önemli bir avantaj olarak görülüyor.

 

 

Türkiye'ye gönderilecek aşıların yer aldığı özel soğuk konteynerlerin üzerinde Türkçe olarak ''Maskesiz gülümse, mesafelerden kurtul'' mesajı yazan posterler yapıştırıldı. Sinovac koronavirüs aşıları ülkeye giriş yaptıktan sonra Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü uzmanlarınca 2 hafta boyunca incelenecek. 

CoronaVac aşısı Türkiye'de sağlık çalışanlarına, riskli gruplar ve enfeksiyonu yayma potansiyeli yüksek olan meslek gruplarına öncelikli olmak üzere tüm Türk vatandaşlarına ücretsiz olarak uygulanabilecek.


Hibya Haber Ajansı