Çin'in yaban hayatının bitkisel gen kaynaklarını toplamak ve korumak için veri tabanı oluşturan Yabani Bitkisel Türler Gen Kaynakları Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, Çinli bilim insanları, Everest’in yüksek noktalarında tohum toplama görevlerini kısa süre önce sona erdirdi.
 
Bilim insanlarından oluşan ekip dağın ortalama 6 bin 200 metre yüksekliğinde "crucihimalaya himalaica" ve "saussurea gnaphalodes" gibi birçok bitkiye ait tohumları toplamayı başardı, Bu çalışmayla, Çin'de en yüksek rakımda tohum toplama rekoru kırılmış oldu. 
 
Toplanmış olan tohumlar, temizlenip sayıldıktan sonra kalıcı olarak muhafaza altına alınacak. Yabani Bitkisel Türler Gen Kaynakları Bankası'ndan Cai Jie, gerçekleştirilmiş bulunan bu görevin yüksek rakımda bitkisel gen kaynaklarını keşfetme ve onları toplama sürecinde yeni bir adım olup bunun da biyoçeşitliliği koruma, iklim değişikliğiyle mücadele ve biyolojik güvence oluşturma yolunda çok önemli bir aşama olduğunu bildirdi.
 
Bilim ekibi bu yıl içinde Qomolangma'ya ağustos ve eylül aylarında iki kez sefer düzenledi ve burada her defasında 20 günden fazla bir süre kaldı. Bitkisel çeşitlilik ortamında inceleme ve toplama işlemlerini en fazla 6 bin 605 metrelik yükseklikte gerçekleştirdi. 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı