Bundan 10 yıl önce Çin’in geleneksel Bahar Bayramı tatili sırasında, Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nden çalışmak için başka bölgelere giden bir milyondan fazla kişi, memleketlerine dönerken motorsikletlere binerek, motorsiklet filosunu oluştururdu. Bugünlerde ise “motorsiklet filosu” artık tarih oldu. Günümüzde başka bölgelerde çalışan insanlar, hızlı trene binerek daha rahat bir şekilde evlerine dönebiliyor.

Hızlı trenle memleketine dönen bir işçi: Günde ondan fazla hızlı tren seferi var. 3-4 saatte memleketime rahatça dönebiliyorum

Bu başarı, Çin’de ulaşımın 10 yıl içindeki gelişiminin bir sonucudur.

Dünyanın çöldeki ilk demiryolu olan 2 bin 712 kilometre uzunluğundaki Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin Hotan-Çakılık (Ruoqiang) demiryolu hattı Haziran 2022’de hizmete girdi. Bölgede birçok ilçenin trensizlik tarihine son verildi. Ülkenin kuzeybatısındaki uçsuz bucaksız Gobi çölünde ulaşım artık bir engel değil.

Guizhou’deki ulaşım ağı

Geçen 10 yılda Çin’deki 50 binden fazla köyün otobüsle ulaşıma erişimi sağlandı. Ülkenin batı kesiminde demiryolu uzunluğu, 60 bin kilometreyi aştı.

Coğrafi bilgi sistemiyle Brahmaputra Nehri’nin haritası

Çin’in orta ve batı bölgelerinde tünel açma makinesinin sayısı 2014 yılına göre yaklaşık sekiz kat arttı. Bu makineler  soğuk ve yüksek rakımlı alpin bölgelerinde çalışıyor. Çin’in ulaşım ağında bu bölgeler, eskiden ulaşılması zor olan yerlerdi.

Dağlar arasındaki dev köprü 

Geçen 10 yılda Çinliler dağlarda, nehirlerde, uzak köylerde ve Gobi çöllerinde birbiri ardına mucizeler yaratarak zorlukların üstesinden gelmekten hiç vazgeçmedi. Eskiden kapalı ve ücra yerler tamamen yoğun ulaşım ağlarına bağlanmış oldu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı