Çin’in yenilenebilir enerji kapasitesi 2021 yılının ilk beş ayında istikrarlı büyüme gördü. Çin Ulusal Enerji İdaresi’nin verilerine göre, mayıs ayı sonu itibarıyla ülkenin kurulu enerji kapasitesi toplam 2,24 milyar kilovatsaate ulaştı.

Rüzgar çiftliklerinin kapasitesi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,4’lük bir artışla 290 milyon kilovatı bulurken, güneş enerjisi kapasitesi ise yüzde 24,7’lik büyümeyle 260 milyon kilovata ulaştı. Düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş sürecinde olan Çin, yenilenebilir enerji alanında kaydettiği gelişimi ileri taşıyor. Ülke, 2030 itibarıyla karbondioksit emisyonlarını en üst düzeye çıkarmak ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğü elde etmek için çaba göstereceğini açıklamıştı.

Çin Ulusal Enerji İdaresi (NEA) tarafından mayıs ayında yapılan açıklamada, ülke düşük karbon hedeflerine ulaşmayı amaçlayan yeni bir politika girişiminin parçası olarak, bu yıl şebekesine 90 GW’lık rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesi eklemeyi planlıyor. NEA açıklamasında, “Çin artık yenilenebilir kapasite için yıllık hedefler yayınlamayacak. Ancak tahmini yenilenebilir enerji tüketimi verecek ve yerel yönetimlere yeni projelerin inşasını düzenlemede rehberlik edecek ve bölgeler arası yenilenebilir enerji ticaretini teşvik edecek” dedi.

Belirlenen yeni yol planında, temiz enerjinin kullanılabilirliğini ve pazara erişimini artırmak için daha çok çaba harcanacağı ve üretilen tüm kapasitenin tüketicilere iletilmesinin sağlanacağı belirtiliyor. Beijing, 2020’de yüzde 9,7 paya sahip olan güneş ve rüzgâr santrallerinin elektrik üretimindeki payını 2021 yılında yüzde 11’e çıkarmayı hedefliyor.

hibya haber ajansı