Çin’in ilk Mars keşif misyonu ile 6 ilke imza atıldığı kaydedildi. Çin Ulusal Uzay İdaresi Sözcüsü Xu Hongliang, Beijing’de düzenlenen basın toplantısında Çin’in ilk Mars keşif misyonunun gidişatı hakkında bilgi verdi.

Xu Hongliang Tianwen-1 uzay aracının Mars’taki keşif misyonunu başarıyla yerine getirmesinin Çin’in uzay çalışmaları tarihinde büyük bir atılım olduğuna dikkat çekti. Xu Hongliang, Tianwen-1’in 6 ilke imza attığını bildirdi.

Xu, söz konusunun çalışmanın ilklerini şöyle sıraladı: Birincisi, yerküre-Mars transfer yörüngesine ilk kez uzay aracı fırlatıldı. İkincisi gezegenler arası uçuş gerçekleştirildi. Üçüncüsü bir uzay aracı yerküre dışındaki bir gezegene yumuşak iniş yaptı. Dördüncüsü yerküre dışı gezegenlerin yüzeyinde keşif ve gözlemleme görevi gerçekleştiriliyor. Beşincisi, yerküreye 400 milyon kilometre uzaklıktaki bir uzay aracı ile ilk kez iletişim kuruldu. Sonuncu olarak ise misyon sayesinde Mars’a ilişkin bilimsel veriler ilk elden elde edilecek.

Sözcü Xu Hongliang, bu ilklerin Çin’in uzay alanındaki zekâsını gösterdiği gibi, gezegen keşfinde de Çin’in dünyanın ilk sıralarına yükselmesini simgelediğini anlattı. Xu Hongliang, “Dünya uzay tarihinde Tianwen-1, Mars’ta ilk kez Çin’in izlerini bırakmakla kalmadı, aynı zamanda tek bir misyon sırasında Mars’ın etrafını dolaşma, yumuşak iniş yapma ve yüzey keşfi olmak üzere üç ana hedef başarıyla gerçekleştirildi. Bu, ülkemin gezegen keşfi alanında dünyanın ileri saflarına geçişine işaret ediyor” dedi.
 

Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı