Akademisyen Dr. Altay Atlı, CRI Türk’te Samet Demir’in hazırlayıp sunduğu “Ekonomi Basını” programına konuk oldu. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nda (ÇHSDK) ekonomi hakkında yapılan açıklamaları değerlendirdi. 

Beijing’de devam eden ÇHSDK’da ekonominin ön planda olduğunu ifade eden Altay Atlı, jeopolitik riskler ve pandemi sürecinin ana başlıklar olarak görüşüldüğünü kaydetti.

Çin ekonomisinin içindeki dönüşümle ilgili gelişmelerin ele alındığını belirten Atlı’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Özellikle konut sektörü, gayrimenkul sektörü, borçlanma oranları derken bütün bunları bir araya aldığımızda ekonomi bu toplantılardaki en önemli konuların başında geliyor, diyebiliriz.

Paylaşılan bilgiler ve açıklanan hedefler var. Burada iki farklı yapı mevcut, Ulusal Halk Kongresi Çin’in en yüksek yasama organı. Yılda bir defa toplanıyor, son birkaç yıldır Covid-19 nedeniyle birtakım kısıtlamalar altında yapılıyor. Diğer oturum ise ÇHSDK, burada sadece siyasi yapılar yok toplumun bütün kesimleri var. Çok sayıda halk kitlesinin toplandığı ve birtakım tavsiye kararları aldığı bir yapı. Burada ekonomi ön planda ve bazı hedefler açıklandı. Bu toplantıların en çok merak edilen kısmı Başbakan’ın açıkladığı hükümetin çalışma raporudur. Bu raporda hedefler açıklandığı için her sene heyecanla beklenen kısım bu olur.

“YÜZDE 5,5’LİK BÜYÜME HEDEFİ AÇIKLANDI”

Başbakan Li Keqiang önce 2022 için büyüme hedefini açıkladı. Çin hükümeti 2022 için yüzde 5,5’lik bir Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) büyüme oranı açıkladı. Bu son 30 yılın en düşük büyüme hedefi.

Birincisi 2020 için bir hedef yoktu. Bu toplantılar 2020’de yapıldığında pandemi başlamıştı. Orada bir büyüme hedefi koymamayı tercih etmişlerdi.
2021’deki toplantılarda yüzde 6’lık bir hedef ortaya konulmuştu. Bu oldukça düşük bir hedef demiştik. Çünkü bir baz etkisi oluşacaktı. İhtimal dâhilinde olan olumsuzlukları da içine alan ve beklentileri düşük tutan bir tahmindi yüzde 6. Nitekim 2021 yılında Çin ekonomisi yüzde 8’lik bir büyüme gerçekleştirdi.
Bu sene ise yüzde 5,5’’lik bir büyüme tahmini var. Bu da beklentilere uygun, anket ve beklentilere baktığımız zaman Çin’de yüzde 5 ile 5,5 arasında bir büyüme bekleniyor.
Bunun sebebi pandeminin üzerine bir de dünyayı etkileyen bir krizin yaşanması. Bunun yanında Çin ekonomisinde çok ciddi bir dönüşüm var. Sadece düşük maliyetli bir ihracat yapısından daha yüksek teknoloji içeriğine yönelik bir geçiş önemli. Burada bir yeşil dönüşüm ön plana çıkıyor. Bütün bunlar maliyeti olan ve zaman alacak yatırımlar. Bunlar da büyüme üzerinde etkili oluyor. Yüzde 5,5 anlaşılır bir tahmin olarak karşımıza çıkıyor.

Çin’in ekonomik dönüşümünün diğer önemli ayağı ise insan odaklı gelir dağılımındaki uçurumları azaltmak. Bunun için de istihdam yaratmak öncelikli hedef. 2022 yılı hedeflerinden biri şehirlerde 11 milyon istihdam yaratılması. İşsizlik oranının yüzde 5,5’in altında tutulması, enflasyonun yüzde 3 civarında tutulması gibi hedefler ön plana çıkıyor.”

Kaynak
Hibya Haber Ajansı