Çin Devlet Konseyi Merkez Bankası’nın daha fazla kredi vermeleri için bankacılık sektörüne daha fazla likidite sağlayabileceğini belirtmişti. Çin geçen hafta ekonomiyi desteklemek için zorunlu karşılık oranlarını düşürmek için sinyali verdikten sonra Cuma günü beklentinin altında kalan enflasyon rakamları sonra 50 baz puan zorunlu karşılıklarda indirim yapıldı. Çin Merkez Bankası bu adımı ile 1 trilyon yuan likidite piyasaya verilmiş olacak. Piyasalarda Merkez Bankaları sıkılaştırma beklentileri varken Çin’in bu adımı piyasaları rahatlattı. Dolar endeksi 92 seviyesine geri döndü, Dow Jones da dahil olmak üzere S&P ve Nasdaq endeksleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa borsaları Cuma günü yükselerek haftayı hafif artıda kapattı. Bu haftanın en önemli verisi Salı günü açıklanacak Haziran ayı TÜFE verileri olacak. Manşet enflasyonun Mayıs’ta %5 gördükten sonra gerilemesi, çekirdek enflasyonun ise %4’e yükselmesi bekleniyor. Çarşamba günü ise TCMB’nin faiz kararı yurt içi piyasalarda yakından takip edilecek. Haziran ayı enflasyonu sonrasında faiz kararında bir değişiklik beklenmiyor. TCMB’nin faiz karar metninde Nisan ayı enflasyon raporuna atfın yer alıp almayacağı ay sonundaki Temmuz ayı enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahmini ve para politikasının sıkılığı ile ilgili bilgi verecek. Piyasalar TCMB’nin sınırlı indirim yapacağı ile bu sene faiz indirimi gerçekleştirmeyeceği arasında bir noktadalar. Bu nedenle Temmuz faiz ve kararı ve enflasyon raporu bekleyişleri ve TL’yi etkileyecek önemli bir gelişme olacaktır.

 

Risk alma iştahı Dolar/TL’yi geriletebilir. Kurban bayramı öncesinde yurt içi yerleşiklerin TL talebinin artması yanı sıra Çin’in zorunlu karşılık oranlarının düşürmesi TL’ye olumlu yansıdı. Dolar/TL’de 20 günlük ortalama 8.655 Cuma günü aşağı yönde zorlandı. 8.655 kırılması 8.50 desteğine doğru bir hareket başlatabilir. 8.655 önemli bir destek noktası olarak ortaya çıkıyor.

 

BIST’de 1380-1400 bandına yeniden geçme çabası göreceğiz. Cuma günü yurt dışı piyasalarda ki risk alma iştahına paralel 1380 direncini test ettik ama işlem hacminin 10 milyar TL ile sınırlı kalması ile geçilemedi. Bu hafta düşük işlem hacmi ve yatay seyrin etkili olmasını bekliyoruz. Haftanın ilk yarısında 1380-1400 bandına geçiş çabası görebilliriz.

 

VIOP BIST 30 AĞUSTOS AYI KONTRATI

 

1507-1539 bandında hafta tamamlanabilir.Cuma günü sonrasında 1520-1523 direnç bölgesi etkili oldu. 1615’den gelen düşen kanalı son bir haftada 3 kere zorlamış olduk. Bu hafta içerisinde 1519 üzerinde kapanış yaparsak, düşen kanal baskısı kırılabilir ve 1539’u test edebiliriz. Bayram öncesinde son haftalık işlemlerde hacimler sınırlı kalabileceği için 1507-1539 aralığında haftayı tamamlayabiliriz.

 

VIOP DOLAR/TL AĞUSTOS AYI KONTRATI

 

Dolar/TL 8.904 ana desteğin altında kapanış gerçekleşti. Cuma günü 8.96-8.97 direnç seviyelerimiz olmak üzere 8.9040 yatay destek seviyesini yeniden test edilebileceğini belirtmiştik. Cuma günü TL beklediğimizden daha iyi bir güçlenme ile birlikte 8.9040 desteğini kırdı. Trend yataydan TL lehine evriliyor. 8.9040 bugün de direnç görevini sürdürürse 8.846 desteğine kadar geri çekilme kısa vadede gerçekleşebilir.

 

Kaynak ÜNLÜ Menkul

Hibya Haber Ajansı