Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin bugün yaptığı açıklamada, Çin’in Kış Olimpiyatları’nın siyasi şov ve siyasi manipülasyon için bir sahne olmadığını defalarca yinelediğini, Çin’in herhangi bir Avustralyalı hükümet yetkilisini Kış Olimpiyatları’na katılmaya davet etmediğini, gelip gelmeyeceklerinin kimsenin umurunda olmadığını belirtti.

Kısa bir süre önce, 76. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 173 üye ülke tarafından sunulan “Beijing Kış Olimpiyat Ateşkesi Kararı”nı oybirliğiyle kabul etmişti. Kararı hatırlatan sözcü, uluslararası toplumun Beijing Kış Olimpiyatları için güçlü desteğini tam olarak ifade ettiğini söyledi.

Wang Wenbin, Avustralya’nın Beijing Kış Olimpiyatları’na katılmak üzere hükümet yetkililerini gönderip göndermemeyi Xinjiang’da sözde insan hakları sorunuyla ilişkilendirmesinin tamamen uydurma olduğuna işaret etti. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Çin’in Avustralya’nın ileri sürdüğü “Xinjiang’daki insan hakları” gibi konulara yanıt vermediği gerekçesiyle Beijing 2022 Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulayacaklarını duyurmuştu.
Öte yandan, ABD’nin Beijing Kış Olimpiyatları’na “diplomatik boykotu” yapmayı ilan etmesinin ardından Çin’in de ne gibi karşı önlem alacağını cevaplayan Wang Wenbin, ABD’nin yaptığı hatanın bedelini ödeyeceğini belirttiklerini ve bunu bekleyip göreceklerini ifade etti.

Beijing’den Avustralya’ya yanıt: Zaten davet edilmediler

Avustralya’daki Çin Büyükelçiliği, Avustralyalı sporculara Kış Olimpiyatları’nda harika bir performans diledi. Olimpiyat kurallarına göre, çeşitli ülkelerden politikacılar Olimpiyat Oyunları’na kendi Olimpiyat Komiteleri tarafından davet edilir. Davet edilip edilmeyeceğine ülkenin Olimpiyat Komitesi karar verir. 

Büyükelçilikten yapılan açıklamada Avustralya’nın Beijing Kış Olimpiyatları’ndaki başarısının, Avustralyalı yetkililerin katılımına veya bazı Avustralyalı politikacıların siyasi gösterisine değil, Avustralyalı sporcuların performansına bağlı olduğu bildirildi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı