Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD, İngiltere ve Avustralya’nın "AUKUS" anlaşmasıyla tesis ettiği yeni güvenlik işbirliğinin bölgesel barış ve istikrara tehdit oluşturduğunu açıkladı.

ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim dün verdiği demeçte, "AUKUS" adlı üç taraflı güvenlik işbirliği anlaşmasının ilerici ve aktif bir öneri olduğu gibi, Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarı da tehdit etmeyeceği iddiasında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcü Hua Chunying bugün düzenlenen olağan basın toplantısında, Sung Kim’in iddiasını ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov’un konuyla ilgili ifadelerini not ettiklerini kaydetti.

Sözcü, AUKUS’un nükleer silahların yayılmasına yol açacağını ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na (NPT) aykırı olduğunu ifade etti.

Söz konusu anlaşmanın uluslararası nükleer silahsızlanma çalışmaları ile bölgesel barış ve istikrara mühim bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Sözcü, Rusya’nın bu konuda ABD nezdinde ciddi girişimlerde bulunduğunu belirtti.

Sözcü Hua, “Rusya’nın Washington’a sorduğu sorular, uluslararası toplumun ortak endişelerini yansıtıyor. Washington’un tarafların endişelerine cevap vermesi gerekir. ABD, Avustralya’ya sağlanacak yüksek zenginleştirilmiş uranyumun NPT’ye uyduğunu nasıl teyit edebilir? Avustralya’nın alacağı zenginleştirilmiş uranyum, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından denetlenebilecek mi? Bir de nükleer silahlara sahip olmayan Avustralya AUKUS aracılığıyla yüksek zenginleştirilmiş uranyuma sahip olabiliyorsa ABD, İngiltere ve Avustralya’nın Kuzey Kore ve İran gibi diğer ülkelere karışmaya hakkı var mı?” sorularını yöneltti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı