Çin, ABD’ye Tibet üzerinden Çin’in içişlerine karışmayı durdurma çağrısında bulundu.

ABD’nin sözde Tibet özel koordinatörü ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uzra Zeya dün Hindistan'da "sürgündeki Tibet hükümeti"nin başkanı ve temsilcisiyle bir araya geldi.

Çin Dışişleri BakanlığıSözcüsü Zhao Lijian bugün düzenlenen olağan basın toplantısında konuyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta, sözde "sürgündeki Tibet hükümeti"nin, tamamen bölücü bir siyasi grup olduğunu ve dünyadaki hiçbir ülke tarafından tanınmadığını hatırlattı.

Zhao, 14.Dalai Lama'nın sadece bir dini figür olmadığını, uzun süredir bölücü faaliyetlerde bulunan ve Tibet'i Çin'den ayırmaya çalışan siyasi bir sürgün olduğunu kaydetti.

Sözcü, ABD'nin "Tibet Özel Koordinatörlüğü" kurmasının, Çin'in içişlerine müdahale olduğuna da dikkat çekti.

Tibet meselesinin tamamen Çin'in içişleri olduğunu ve herhangi bir dış gücün Çin’in içişlerine müdahaleetmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Zhao, ABD tarafını Tibet'i Çin'in bir parçası olarak tanıma ve "Tibet bağımsızlığını" desteklememe taahhüdünü yerine getirmek için somut adımlar atmaya çağırdı.

Zhao, “Çin, egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını kararlı bir şekilde koruyacak ve gerekli tüm önlemleri almaya devam edecek." ifadesini kullandı.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı