Çin’de açıklanan ekonomik aktivite dataları, sokağa çıkma kısıtlamalarının Nisan ayında ekonomi üzerindeki sarsıcı etkisini ortaya koyuyor. Mart ayında ani bir düşüşle %5 bandına gerilemiş olan endüstriyel üretim, Nisan ayında da zaten düşük olan beklentilerden daha zayıf bir doğrultuda yıllık %2,9’luk daralmaya işaret ederken, perakende satışlar Nisan’daki yıllık %11,1’lik düşüşle Mart ayındaki %3,5'lik daralmadan çok daha derin bir yavaşlama gösterdi. Böylece yıl başından beri perakende satışlar %0,2’lik daralma bölgesine geçmiş oldu ve ekonominin talep seviyesindeki negatif eğilimi ortaya koydu. Otomobil satışları ve konut satışlarından resmi hizmet PMI'ya kadar olan verilerin tümü, perakende satışlardaki düşüşü teyit ediyor.

 

Yılbaşından bu yana olan sabit varlık yatırımı %6,8 artış oranı ile azalan bir eğilimde. Hükümet öncülüğündeki yatırımda bir artış, genel yatırım için önemli bir destek olmaya devam ediyor, ancak gayrimenkul yatırımlarındaki yavaşlamanın ve birkaç şehirde Covid-19 karantinalarının yarattığı aşağı yönlü baskı dengelenmemiş görünüyor. Bu kapsamda gayrimenkul yatırımlarında da %2,7’lik gerileme görüyoruz.

 

Çin'in Nisan ayı faaliyet verileri Şanghay'daki ve ülkenin diğer bölgelerindeki kilitlenmelerin ekonomiye verdiği zararın boyutunu ortaya çıkarması bakımından endişe verici bir eğilim ortaya koyuyor. Yüksek frekanslı verilerden ve PMI’lardan ortaya konan ayrıntı, faaliyette yavaşlamaya işaret ediyor. Şanghay’ın Haziran’da açılması, eğer gerçekleşirse, Covid kapanmaları kaynaklı yavaşlamayı bir miktar dengeleyecektir. Tüketici enflasyonunun yüksekliği ile harcamalarda fiyat etkisi bakımından destek verici olabilir, ancak genel talep etkisinin aşağı çekilmesi bakımından olumlu değil. Gelir ve ücret makasının açılması emlak sektörüne de zarar veriyor ve ülkenin gayrimenkul şirketlerindeki sıkıntıları büyütüyor.

 

Merkez bankası nezdinde destekleyici para politikası eğilimi ve önlemleri devam edecektir. PBOC, 1 yıllık MLF oranlarını %2,85 ile sabit bırakırken, konut piyasasını desteklemek için ipotek oranlarını %4,6'dan %4,4'e çekti.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı