Çin’de yeşil elektrik ticareti için pilot çalışmalar 7 Eylül tarihinde başladı. Yeşil elektrik ticareti piyasasının açılmasıyla, 17 eyaletten 259 piyasa varlığı arasında 7 milyar 935 milyon kilovat-saat yeşil elektrik ticareti gerçekleşti. İstatistiklere göre, bu ticaretle 2 milyon 436 bin ton kömürün yakılmasının ve 6 milyon 71 bin ton karbondioksit emisyonunun önüne geçildi. 

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’ndan yetkili, şu an yeşil elektrik ticaretine katılan piyasa varlıklarının çoğunun rüzgar ve güneş enerjisiyle elektrik üretimi yapan şirketler olduğunu, gelecekte hidroelektrik ve diğer yenilenebilir enerji şirketlerinin de dahil edileceğini kaydetti.
Çin, 2030 yılından önce karbondioksit emisyonunu zirveye ulaştırma ve 2060 yılından önce karbon nötrü gerçekleştirme hedefini açıklamıştı. Merkezinde yeni enerjinin yer aldığı yeni tip bir elektrik sisteminin oluşturulması, elektrik endüstrisinin söz konusu hedeflere ulaşılması için keşfettiği önemli bir yol. Ancak yeni enerjiyle elektrik üretiminde istikrarsızlık yaşanması ve bazı teknik sorunlar ortaya çıkması, elektrik sisteminin tüketim ve işletme maliyetlerinin artmasına neden oldu.

Diğer yandan, şirketlerin talepleri açısından gelişmeler de söz konusu. Son yıllarda daha fazla şirket yeşil elektrik piyasasına ihtiyaç duyduğunu belirtiliyor. BMW ve BASF gibi çok uluslu şirketler, önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 100 yeşil enerjiyle üretim gerçekleştirmeyi hedefliyor. Shougang Grup gibi geleneksel sanayi şirketleri de, yeşil elektrikle üretime geçerek, şirketin dönüşüm sürecini hızlandırmaya çalışıyor. Pek çok ihracat şirketi de yeşil enerjiyle üretimle ürünlerinin uluslararası rekabet gücünü artırmayı arzuluyor.

Beijing Elektrik Ticareti Merkezi Genel Müdürü Shi Lianjun, yeşil elektrik ticaretine ilişkin pilot çalışmaların, ülkede yeşil elektrik tüketiminde yeni bir model oluşturulması için bir başlangıç olarak görüldüğünü ifade etti.

Yeşil elektrik ticaretine katılım teşvik ediliyor
State Grid Corporation of China (SGCC), piyasa varlıklarına yeşil elektrik ticaretine katılmaları için kolaylık sağlanması amacıyla elektrik piyasasına yönelik e-ticaret hizmet platformu geliştirdi. Piyasa varlıkları, ilgili mobil uygulamayı indirerek ticari faaliyetlere katılabiliyor. Mobil uygulama, kullanıcılara ticaret sonuçları, ticaret sözleşmesi, yeşil elektrik sertifikası gibi süreçlere yönelik bilgi hizmeti sunuyor.

Beijing Elektrik Ticareti Merkezi ile State Grid Adli Değerlendirme Merkezi tarafından verilen söz konusu yeşil sertifika sistemi, blokk zincir gibi yeni teknolojiler kullanarak, yeşil elektrik üretimi, tüketimi ve ticareti başta olmak üzere tüm süreci kaydediyor. State Grid, söz konusu yeşil sertifika sistemi için patent başvurusunda da bulundu.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı