Biri, çoğu ülkenin 2025 yılına kadar elde etmek istediği, ancak bazılarının onlar için imkansız olacağını söylediği kömür enerjisini aşamalı olarak kaldırmaktı.

2015 Paris Anlaşması tarafından belirlenen küresel sıcaklık artışlarına ilişkin 1,5-2 santigrat derece sınırını çevreleyen diğer ilgili ifadeler.

Ortalama küresel sıcaklıklar, bilim adamları tarafından kullanılan sanayi öncesi taban çizgisine kıyasla 1 santigrat dereceden fazla arttı ve 1,5-2 derecelik tavanı aşma yolunda ilerliyor.

İtalya'dan yapılan açıklamada, "Bazı ülkeler Paris'te kararlaştırılandan daha hızlı gitmek istedi ve on yıl içinde sıcaklıkları 1,5 santigrat derece ile sınırlamayı hedefliyordu, ancak daha fazla karbon bazlı ekonomiye sahip diğerleri, Paris'te kararlaştırılana bağlı kalalım" dedi. Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani

G20 toplantısı, Kasım ayında 100 gün sonra Glasgow'da yapılacak olan ve COP 26 olarak bilinen Birleşmiş Milletler iklim müzakerelerinin önünde belirleyici bir adım olarak görüldü.

G20 dönem başkanlığını İtalya yürütüyor ve iki günlük toplantının başkanı olarak Cingolani, Çin, Rusya ve Hindistan ile müzakerelerin özellikle zor olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan da dahil olmak üzere G20 ülkeleri toplu olarak dünyanın gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 80'ini ve gezegen nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını oluşturuyor.

Cingolani, Napoli görüşmelerinde ABD, Avrupa Birliği, Japonya ve Kanada'nın "Paris anlaşmasından on yıl (sonuna kadar) daha hızlı ve 1,5 derecenin altında ilerlemeye kararlı olduklarını" açıkça belirtti.

Cingolani, G20'nin herhangi bir yeni mali taahhütte bulunmadığını, ancak İtalya'nın EAGÜ'ler için kendi iklim finansmanını artıracağını da sözlerine ekledi.

İklim eyleminin aciliyeti, bu ay Avrupa'daki ölümcül sel, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yangınlar ve Sibirya'daki bunaltıcı sıcaklıklar tarafından gündeme getirildi, ancak ülkeler küresel ısınmayı azaltmak için maliyetli politikalar için nasıl ödeme yapacakları konusunda anlaşmazlığa düştüler.

Görüş ayrılıklarına rağmen Cingolani, G20'nin 58 maddelik bir tebliğ hazırladığını ve tüm ülkelerin dekarbonizasyonun gerekli bir hedef olduğu konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Tüm G20 üyeleri en azından Paris hedeflerine ulaşma konusunda anlaştılar.

ABD Başkanı Joe Biden'ın iklim elçisi John Kerry, Napoli görüşmelerine katıldı. Haftanın başlarında Kerry, Çin'i sera gazlarını acilen kesmek için ABD'ye katılmaya çağırdı.

İtalyan bakan, tüm ülkeleri isimlendirmeden konferanstaki ülkelerin çoğunun kömür kullanımını azaltmak için daha hızlı hareket etme hedefini de desteklediğini söyledi.

Ancak Cingolani, görüşmeler sırasında Çin'in yanı sıra Rusya ve Hindistan'ın daha iddialı hedefler benimsemede "daha temkinli" olduğunu söyledi.

Bu, bu ülkeler için bir ekonomik modelin sorgulanması anlamına geliyor” dedi.

Ağır kirleticiler de dahil olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadele konusunda tam olarak hangi ülkelerin kararlı olduğu, Kasım ayında İskoçya'da yapılacak BM iklim konferansında da gösterilecek.

G20 ülkelerinin ulusal liderleri Ekim ayı sonunda Roma'da bir araya geldiklerinde Napoli'de ortaya çıkan darboğazları temizleme fırsatı bulacaklar.