Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Ukrayna meselesi konusunda daima olgulara dayanarak bağımsız şekilde değerlendirme yaptığını ve hep barışın ve adaletin yanında durduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü kısa süre önce Rusya ile Ukrayna arasındaki durum hakkında değerlendirmede bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında söz konusu değerlendirmeye ilişkin bir soruya yanıt verdi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, “ABD kendi taahhütlerini ihlal ederek, NATO’nun doğuya genişlemesini sürekli hızlandırdı, Avrupa’yı çatışma ve zıtlaşmaya yeniden sürükledi. Çin ise ortak, kapsamlı, iş birliği ve sürdürülebilir güvenlik konseptini öncülük etti, dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik çerçevesinin oluşturulması çağrısında bulundu. ABD en son Ukraynalı kalıncaya kadar savaşacağını ilan ederek, yangına körükle gitmeye çalışırken, Çin ise ilgili tarafları barışçı görüşme masasına dönmeyi ikna etti, uluslararası toplumun Rusya-Ukrayna barışçı görüşmesine destek vermesi çağrısında bulundu. ABD, aşırı yaptırım ve baskı politikasını izleyerek, krizin yol açtığı olumsuz etkileri daha da yayarken, Çin, dünya ekonomisinin siyasileştirilmesi, araç olarak kullanılmasına ve silahlaştırılmasına kararlılıkla karşı çıktı. Çin, geçen onlarca yıl içinde küresel ekonomik iş birliği alanında elde edilen başarıların bir gecede yok edilmesinin ve tüm dünya halklarının bu kriz için ağır bedel ödemesinin önlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Dolayısıyla Çin ve ABD’den hangi ülkenin adaletin yanında durduğunu uluslararası toplum eninde sonunda takdir edecektir.” diye konuştu.    

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı