Çin Komünist Partisi (ÇKP) 19. Merkez Komitesi 6. Genel Kurul Toplantısı 8-11 Kasım tarihleri arasında başkent Beijing’de yapıldı.

Toplantıda, ÇKP’nin 100 yıllık tarihinde elde ettiği başarı ve deneyimlerin özetlendiği bir karar kabul edildi.

Karar metninin önümüzdeki günlerde resmen açıklanması bekleniyor.

Asırlık tarihe sahip ÇKP’nin önemli kararları

Geçmişe dönük özetleme yapma, ÇKP’nin önemli bir özelliği. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bir konuşmasında, “ÇKP’nin yüz yıldır gösterdiği çabalara bakarak neden başarabildiğimizi ve başarmayı nasıl sürdüreceğimizi öğrenmeliyiz.” demişti.

ÇKP tarihinde dönüm noktası niteliğinde iki ünlü karar bulunuyor. Biri, Nisan 1945’te açıklanan “tarihî sorunlarla ilgili karar”, diğeri ise Haziran 1981’de alınan “Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan beri meydana gelen tarihî sorunlarla ilgili karar”.

Söz konusu iki “tarihî kararda” da ÇKP içindeki düşüncelerin birleştirilerek partinin birliğini savunulurken, kararlar partinin ilerlemesi için önemli bir güvence sağladı.

 

Shaanxi eyaletinin Yan’an şehrinde 20 Nisan 1945’te sona eren ÇKP 6. Merkez Komitesi 7. Genel Kurul Toplantısı’nda “tarihî sorunlarla ilgili karar” onaylandı. (Kaynak: CFP.CN) 

 

Haziran 1981’de ÇKP 11. Merkez Komitesi 6. Genel Kurul Toplantısı’nda “Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan beri meydana gelen tarihî sorunlarla ilgili karar” kabul edildi (kaynak: CFP.CN)

Asırlık çabalarla toplanan kıymetli tecrübeler

ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping, “Çin Komünist Partisi, yüz yıldır Çin halkına önderlik ederek verdiği tüm mücadeleler, yaptığı tüm fedakârlıklar ve yarattığı tüm yeniliklerle Çin halkının büyük şahlanışını hedeflemiştir.” ifadelerini kullanmıştı.

ÇKP 19. Merkez Komitesi 6. Genel Kurul Toplantısı’nda da ÇKP’nin yüz yıllık çabalarının tarihî anlamı beş açıdan ortaya koyuldu:

-Çin halkının geleceği ve kaderi kökünden değiştirildi.

-Çin halkının büyük şahlanışının gerçekleştirilmesi için doğru bir yol gösterildi.

-Marksizm’in güçlü dinamizmi sergilendi.

-Dünya tarihine etki edildi.

-Çağın ilerisinde bulunan ÇKP şekillendirildi.

Tarihî başarılar ve değişimler

ÇKP 19. Merkez Komitesi 6. Genel Kurul Toplantısı kapsamında yayımlanan tebliğde, parti ve devletle ilgili meselelerde elde edilen tarihî başarılar ve yaşanan tarihî değişimler özetlendi.

“Partinin siyasi liderlik gücü, düşünce yönlendirme gücü, kitleleri organize etme ve toplumda seferberlik uyandırma yeteneği çarpıcı şekilde arttı”, “yolsuzlukla mücadelede büyük başarı sağlandı ve bu başarılar kapsamlı bir şekilde sağlamlaştırıldı”, “ekonomik kalkınmadaki denge, koordinasyon ve sürdürülebilirlik açık bir şekilde güçlendirildi”, “ideolojik durumda kapsamlı ve temel değişimler yaşandı”, “ekolojik ortamın korunmasında tarihî ve kapsamlı değişiklikler meydana geldi”…

ÇKP, yüz yıldır ortaya koyduğu çabalarla uzun zamandır çözülememiş zorlu meselelere çözümler getirdi, çok sayıda büyük hadiseye imza attı. Somut gerçekler bunun en iyi kanıtıdır.

Çağın özü ve yeni atılım

Genel Sekreter Xi Jinping, “ÇKP’nin neden becerikli olduğu, Çin’e özgü sosyalizmin neden iyi olduğu netice itibarıyla Marksizm’in güzel olması sayesindedir.” demişti.

ÇKP, yüz yıldır Marksizm’in temel teorilerini Çin’in somut gerçekleriyle birleştirerek Maoizm’i ve Deng Xiaoping Teorisi’ni şekillendirmiş, “Üç Temsil” düşüncesi ve bilimsel kalkınma kavramlarını oluşturmuş, partiyle ve halkla ilgili konularda yeni durumlar yaratılmasına sürekli rehberlik eden Xi Jinping'in yeni dönemde Çin'e özgü sosyalizm düşüncesini ortaya koymuştur.

Tebliğde, Xi Jinping'in yeni dönemde Çin'e özgü sosyalizm düşüncesinin ana kurucusu Xi Jinping olarak belirlendi.

ÇKP misyon odaklı bir partidir ve parti tüzüğünde açıkça “Parti, işçi sınıfının ve en geniş halk kitlelerinin çıkarları dışında kendine ait hiçbir özel çıkarı temsil etmemektedir.” diye yazılmaktadır.

Genel Sekreter Xi, "Çin halkının mutluluğu ve Çin halkının büyük şahlanışını gerçekleştirmeye dair esas gayenin yüreklerde tutulması, partimizin yüz yıllık çabaları esnasında asla terk edilmeyecek bir çizgidir." ifadelerini kullanmıştı.

Yayımlanan tebliğde, tüm parti üyelerinin bu temel hususu akıllarında tutmalarına, Çin halkının büyük şahlanışının ilerletilmesi için durmadan çaba göstermeleri gerektiğine vurgu yapıldı. Toplantıda, ayrıca parti inşası çalışmalarıyla ilgili de somut talepler belirlenerek, partinin bütün olarak ve sıkı bir şekilde yönetilmesine sadık kalınması gerektiğine işaret edildi.

Toplantıda, ayrıca ÇKP’nin 20. Ulusal Kongresi’nin düzenlenmesiyle ilgili karar da onaylandı.

Karara göre, ÇKP 20. Ulusal Kongresi önümüzdeki yılın ikinci yarısında başkent Beijing’de düzenlenecek.


Hibya Haber Ajansı