İstanbul Dolmabahçe’de dün yapılan Rusya-Ukrayna müzakereleri bugün Çin Dışişleri Bakanlığı’nın olağan basın toplantısının gündeminde yer aldı.

İtar-Tass ajansının muhabiri, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin’e “Çin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyesi olarak Rusya-Ukrayna barış anlaşmasının garantörü olabilir mi?”sorusunu yöneltti.

Sözcü Wang Wenbin, Ukrayna krizinin çözümü için bütün diplomatik çabaları Çin’in desteklediğini ve Rusya ile Ukrayna arasında diyalog ve müzakere yapılmasını olumlu karşıladığını belirtti.

Wang, BMGK’nin daimi üyesi olan Çin’in uluslararası toplumla birlikte ortak, kapsamlı ve işbirliğine dayalı sürdürülebilir bir güvenlik kavramını sürdürerek dengeli, verimli ve sürdürülebilir Avrupa güvenlik mekanizmasının oluşumunu desteklemeye hazır olduğunu belirtti. 

Rus ve Ukrayna heyetleri dün İstanbul’da 5. tur müzakereyi tamamladı. Rus tarafı, söz konusu müzakereleri anlamlı olarak nitelendirdi. Ukrayna tarafı, kalıcı tarafsızlık kapsamında blok dışı ve nükleer gücü olmayan devlet statüsünün kurulmasını teklif etti.

Konuyu değerlendiren sözcü Wang, diyalog ve müzakerenin Ukrayna krizinin çözümündeki tek doğru yöntem olduğunu savunan Çin’in, Rusya ve Ukrayna’yı bu yönteme sadık kalarak siyasi çözüm paketinde uzlaşmaya, krizin daha da tırmanmasını önlemeye ve bir an önce yeniden barışa kavuşmaya çağırdı.

Çinli sözcü, “Günümüzde uluslararası toplum iki taraf arasındaki müzakerelere destek vermeli ve krizi şiddetlendiren davranışların diplomatik çözüme engel olmaması için teyakkuzda kalıp, bu davranışlardan kaçınmalıdır.” diye konuştu. 

Wang, ayrıca Çin-Rusya işbirliğinde iki ülkenin barış ve güvenlik için harcadığı çabalara ve hegemonyacılığa karşı ortak mücadeleye belli bir sınır koyulmayacağını hatırlatarak, Çin-Rusya ilişkilerinin bloksuzluk, çatışmama ve üçüncü tarafa karşı olmama temelinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı