13. Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) 5. Toplantısı dün Beijing’de açıldı. ÇUHM halk delegesi ve Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’ne bağlı Xing’an Kenti Orman ve Bozkır Yangınla Mücadele İdaresi Başkanı  Chen Liang Çin Medya Grubu muhabirine verdiği demeçte, meclisin yıllık toplantısında ekolojik çevre koruma hakkında öneriler sunacaklarına işaret etti. Chen Liang, önümüzdeki günlerde Çin’de ekolojik koruma çalışmalarının kaliteli gelişiminin kritik döneme gireceğine işaret ederek, dolayısıyla Çin’in kendi gözüyle doğa ve ekolojiyi koruyacağını açıkladı.  

Son yılllarda Çin hükümeti, ekolojik ortamı ve çevreyi korumayı yoğunlaştırıyor. İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde yer alan Xing’an kenti, bu konuda iyi bir örnektir. Xing’an, zengin su, orman ve bozkır kaynaklarına sahiptir. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping 2014 yılında Xing’an kentinde yaptığı incelemede, her zaman çevreye verilen önemin azatılamayacağına işaret ederek, çevre korumanın gelişme olduğunu kaydetti. Xi’nin konuşması, Xing’an Kenti Orman ve Bozkır Yangınla Mücadele İdaresi Başkanı  Chen Liang’a derin izlenim bıraktı. Chen Liang, 2018 yılında ÇUHM halk delegesine seçildikten sonra, bozkır koruma konusunda yasal uygulamayı güçlendirme, bozkırıyı ileri teknoloji yoluyla koruma yoğunlaştırma, bozkır kesimlerde büyük başlara yem rezervesini artırma, çobanların doğa afetlerine ve yangınlarına müdahale becerinini yükseltme ve “Çin Bozkır Koruma Yasası”nda değişiklik yapılması gibi bir dizi konuda hükümete kendi öneride bulundu. ÇUHM halk delegesi Chen Liang, “Bizim bölgemizde bozkırdan faydalanmada köklü değişim yaşandı. Yani bozkırların ekolojik fonksiyonu en ön planda tutuldu. Bozkır koruma ve ekolojik iyileşmede gözle görülür ilerlemeler kaydedildi. ” dedi.

ÇUHM halk delegesi Chen Liang, son yıllarda Xing’an kentinde köy köy gezi ve bozkırların koruma önemi, otlarla ağaçların ekilmesinin faydası hakkında  yerel halka etrafınca bilgi verdi. Chen, köy turizmini geliştirme, sütlü ürünlerle büyük baş etlerinin satılması konularında köylülerle çobanlara yardım sağladı. Bu sayede, yerel halk eskiden kaynaklardan aşırı şekilde faydalanan taraf, şimdi ise ekolojik korumacı ve ekolojik gelişimden doğan fırsatlardan faydalanan taraf haline geldi. ÇUHM halk delegesi Chen Liang “Gümüzde  bölgemizin ekolojik koruması hızla gelişiyor. Köylüler ve çobanlar, ekolojik turizmi geliştiriyor, yeşil tarımsal ürünleri turistlere satıyor, böylece gelirlerini artırıyorlar. Onlar attığı gerçek adımlarla ‘Güzel akar sular ve yeşil dağlar, değerli varlıklardır.’ düşüncesinin doğru olduğunu kanıtladılar. ” ifadelerine yer verdi.

Kaynak
Hibya Haber Ajansı