Kamerayla yüz tanıma teknolojisi, şu anda Çin’de gün boyu örneğin çocukların akıllı telefon oyun kısıtlamaları veya toplantı mekanlarına girişleri kontrol etme gibi birçok alanda kullanılıyor. Ancak şimdi birçok Batı ülkesinde olduğu gibi Çin’de de yüz tanıma teknolojisinin kullanımına yasal sınırlar getiriliyor. Çin Yüksek Halk Mahkemesi Başkan Yardımcısı Yang Wanming, düzenlediği bir basın toplantısında, kamuoyunun bu tür teknolojinin olası kötüye kullanımı konusunda gittikçe kaygılı olmaya başladığını açıkladı.

Yang, örneğin pazarlama stratejilerinin saptanmasında yüz ifadelerinden yararlanılması yolundaki söylentilerin çoğalmasının, gerçekten de bu konuya yeni kurallar getirilmesini zorunlu kıldığını söyledi. Bu itibarla Yüksek Mahkeme, yüz tanıma teknolojisi kullanımına ilişkin yurttaş haklarıyla ilgili bir yönetmeliği otellerde, alışveriş merkezlerinde, hava alanlarında ve diğer ticari mekanlarda 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe koyacak. Bundan böyle işletmeciler, yüzlerini kamerayla tespit edip sonradan analize tabi tutmak için müşterilerin veya ziyaretçilerin onayını almak zorunda olacak.  

Yüz tanıma teknolojisini kullanan işletmeciler ayrıca veri koruma önlemlerine uyma durumunda kalacak. Öte yandan yönetmelik, kişisel alanlarının ihlal edildiğini düşünen kişiler için de potansiyel kural bozucu işletmecileri nasıl şikayet edeceklerine dair bilgiler içeriyor. Ayrıca ikamet bölgelerinin girişine konan kameralar için de aynı kurallara uyulacak.

Yüksek Halk Mahkemesi Araştırma Bürosu Yönetici Yardımcısı Guo Feng de aynı basın toplantısında, yeni teknolojileri mutlulukla karşılamak gerektiğini ancak aynı zamanda bireyin haklarına saygı göstermek gerektiğini belirtti. 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı