Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 100. yıldönümü bugün Beijing’in Tian’anmen Meydanı’nda törenle kutlandı.

ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri, Çin Cumhurbaşkanı ve Merkezi Askeri Komisyonu Başkanı Xi Jinping törende bir konuşma yaptı.

Konuşmanın satır başları şöyle:

Çin toplumu kapsamlı ortak refaha kavuştu

Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün Beijing’de düzenlenen törende Çin’in çok yönlü ortak refah toplumuna kavuştuğunu ilan etti.

Xi Jinping, tüm Parti ve tüm ülke halkının ortak ve devamlı mücadelesiyle Çin’de ortak refah toplumunun tam anlamıyla gerçekleştirildiğini ve şimdi ise Çin’in sosyalist modern ve güçlü ülke olma hedefinde azimle ilerlemekte olduğunu belirtti.

Xi Jinping, bunun Çin ulusu, Çin halkı ve Çin Komünist Partisi için büyük bir onur  olduğunu söyledi.

Çin Komünist Partisi’nin 19. Ulusal Kongresi’nde ekonomi büyümesi daha hızlı, demokrasi sistemi daha sağlıklı, bilim ve eğitimi daha ileri, kültürü daha gelişmiş, toplumu daha uyumlu, halkın yaşamı daha zenginleşmiş bir ortak refah toplumunun gerçekleştirilmesi hedef ileri sürüldü.

Çin Komünist Partisi yoksullukla mücadeleyi kapsamlı ortak refah toplumunun gerçekleştirilmesinde temel görev olarak belirledi. 2021 yılının başında tüm Çin halkı mutlak yoksulluktan kurtarıldı.

“Çin halkının şahlanışı geri döndürülemez bir tarihsel süreçtir”

Xi Jinping, Çin’in önce ayağa kalktığını, ardından zenginleştiğini ve nihayet güçlenmekte olduğunu belirtti. Xi bu büyük sıçramanın artık geri döndürülemez bir tarihsel süreç olduğuna işaret etti.

Xi, ÇKP’nin bu yüz yılda Çin halkına önderlik ederek gerçekleştirdiği tüm mücadele, fedakarlık ve yenilik, Çin halkını ayağa kaldırmaya ilişkin temel bir gayeyi hedef aldığını ifade etti.

Xi’ye göre, ÇKP önderliğinde, yeni demokratik devrim bunun için temel toplumsal koşulları yarattı; sosyalist devrim ve inşa, temel siyasi ön koşulları ve kurumsal temeli attı; reform ile dışa açılma ve sosyalist modernleşme inşası, yeni dinamizmle dolu kurumsal garantiler ve hızlı gelişme için maddi koşullar yarattı; yeni çağda Çin’e özgü sosyalizm daha kapsamlı bir sistem garantisi, daha sağlam bir maddi temel ve daha aktif bir manevi güç sağlamaktadır.

“ÇKP ruhu asıl güç kaynağımızdır”

ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping, yüz yıl boyunca ÇKP’nin parti inşası ruhunu yeni nesil parti üyelerine aktardığını, kendine özgü bir siyasi karakter geliştirdiğini, bu ruhun aktarılıp zenginleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Xi, gerçeklere ve ideallere bağlı kalma, asıl gayesini hayata geçirme, misyonu üstlenme, cesur bir şekilde mücadele etme, partiye sadakat ve halka yakışır şekilde yaşamanın ÇKP’nin ruhu olduğuna dikkat çekerek bu ruhun asıl güç kaynağını teşkil ettiğini kaydetti.

Eski liderlere saygı, devrim şehitlerine özlem

Xi Jinping konuşmasında, ülkenin eski liderleri Mao Zedong, Deng Xiaoping, Jiang Zemin ve Hu Jintao’nun isimlerini anarak, ülkenin geldiği noktaya bulundukları katkılardan dolayı eski liderlere büyük saygı duyduklarını belirtti.

Xi aynı zamanda devrim, yapılanma, reform, ÇKP’nin kuruluşu, güçlendirilmesi ve gelişmesi aşamalarında ciddi katkılarda bulunan eski devrimcileri ve şehitleri özlemle andıklarını söyledi.

“Tarih ve halk ÇKP’yi seçti”

Xi’nin konuşmasında ÇKP’nin liderliğine olan vurgular da geniş yer buldu.

Xi, “ÇKP olmadan yeni Çin kurulamaz ve Çin halkının büyük şahlanışı gerçekleşemezdi. Tarih ve halk ÇKP’yi seçti. ÇKP’nin güçlü liderliği korunmalıdır” dedi.

“ÇKP’nin liderliği Çin’e özgü sosyalizmin belirleyici özelliği ve bu sistemin en büyük gücüdür.”

“ÇKP’nin liderliği partinin ve ülkenin can damarı, tüm Çin halkının refahının temelidir.”

“ÇKP’nin mutlak liderliğine bağlı kalınarak bilimsel, demokratik ve yasalara dayalı yönetim seviyesi yükseltilmelidir.”

“İyi niyetli eleştiriye açığız ama kimse hocalık taslamasın”

Xi, “ÇKP ve Çin halkı insanlığın tüm faydalı başarılarından örnek almaktadır, tüm yararlı önerileri ve iyi niyetli eleştirileri memnuniyetle karşılamaktadır, ancak kimsenin bize hocalık taslamasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Çin’e özgü sosyalizmin Çin halkının şahlanışı için doğru yol olduğunu vurgulayan Xi, ÇKP ve Çin halkının kendi seçtiği yolda cesur bir şekilde ilerleyeceğini söyledi.

Marksizm’in Partiyi ve ülkeyi inşa etmeye yol gösteren temel düşünce olduğuna dikkat çeken Xi, Çin’de Marksizm’in modernleşmesinin sürekli olarak ilerletilmesi gerektiğini vurguladı.

Güçlü ordu vurgusu

Kendine özgü güçlü bir ordu inşa etme yolunun izlenmesi gerektiğine vurgu yapan Xi, “Ordumuz dünya çapında bir numaralı ordular arasına getirilmeli, ulusal egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını daha güçlü yetenekler ve daha güvenilir araçlarla savunmalıyız” dedi.

Xi, ordunun parti ve halk için ölümsüz başarılara imza atarak ülkeyi savunmak ve ulusal saygınlığı korumak için güçlü bir dayanak olduğunu, ayrıca bölge ve dünya barışını korumak için önemli bir güç olduğunu sözlerine ekledi.

“Parti ile halk arasında bağlar kopmaz”

Xi Jinping, ÇKP’nin her zaman halkın temel çıkarlarını temsil ettiğini, hiçbir zaman herhangi bir çıkar grubunu veya ayrıcalıklı bir sınıfın çıkarlarını temsil etmediğini belirtti.

ÇKP ile Çin halkının arasındaki sağlam bağları bozma girişiminin asla başarılı olmayacağını vurgulayan Xi, “ÇKP canla başla halkın hizmetindedir. Tüm halkın ortak refahını ilerletme çabamıza hız veriyoruz” dedi.

“İşbirliğinde ısrarcıyız, güç siyasetine karşıyız”

Xi konuşmasında Çin’in barışçı kalkınma yolunu seçmesi ve uluslararası ilişkilerde yeni bir yaklaşımın geliştirilmesini teşvik etmesi gerektiğini söyledi. Xi bu bağlamda ortak gelecek konseptine dayalı Kuşak ve Yol girişiminin yüksek kaliteli inşasının ve Çin’in yeni gelişmesinin dünyaya fırsatlar sağladığına işaret etti.

Xi Çin’in her zaman dünyada barışın, küresel gelişmenin ve uluslararası düzenin temel aktörlerinden biri olduğunu belirtti.

Çin’in işbirliği, açıklık, karşılıklı yarar ve çifte kazanç ilkelerinde ısrarcı olacağına vurgu yapan Xi, sıfır toplamlı oyun, hegemonya arayışı ve güç siyasetine karşı çıkmaya devam edeceklerini kaydetti.

“Kimseye zorbalık etmedik, kimse Çin’e zorbalık edemez”

Xi Jinping törende yaptığı konuşmada, Çin halkının adaletten yana, milli gurur ve özgüvene sahip bir halk olduğunu söyledi.

Xi, Çin halkının geçmişte hiçbir zaman bir diğer ülkenin halkına eziyet etmediğini, baskı yapmadığını, kimseyi köleleştirmediğini ve bu durumun gelecekte de değişmeyeceğini dile getirdi.

Ancak Çin halkına herhangi bir dış gücün zorbalık etmesine, baskı yapmasına ve köleleştirmesine de asla izin verilmeyeceğini vurguladı.

Xi, buna teşebbüs eden herhangi bir gücün, 1,4 milyarlık Çin halkının kanları ve canlarıyla örülmüş Büyük Çin Seddi önünde mutlak bir yenilgiye uğrayacağını ifade etti.

“Partinin sağlığını bozan virüsleri ortadan kaldırmalıyız”

ÇKP’yi diğer siyasi partilerden ayıran belirgin bir işaretin kendini yenileme cesareti olduğuna değinen Xi Jinping, “Temiz ve dürüst parti inşası ve yolsuzlukla mücadeleyi kararlılıkla ilerleterek partinin sağlıklı vücudunu aşındıran tüm virüsleri kararlılıkla ortadan kaldırmalıyız, yeni dönemde parti inşasını devamlı geliştirmeliyiz” dedi.

Taiwan mesajı: Anavatanı birleştirmek tarihsel misyonumuzdur

Taiwan sorununun çözülmesi ve anavatanın birleşmesinin ÇKP’nin sarsılmaz bir tarihi misyonu olduğuna dikkat çeken Xi, hiç kimsenin Çin halkının ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunma konusundaki kararlılığını ve güçlü yeteneğini küçümsememesi gerektiğini belirtti.

“Bir ülke iki sistem, Hong Kong’un Hong Konglular tarafından yönetilmesi, Makao’nun Macaolular tarafından yönetilmesi ve yüksek derecede özerklik ilkeleri tam ve doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Hong Kong ve Makao’nun uzun vadeli refah ve istikrarını korumak, merkez hükümetin Hong Kong ve Makao Özel İdari Bölgeleri üzerindeki kapsamlı yönetim yetkisini sağlamak ve ulusal güvenliği korumak için özel idari bölgeler yasa uygulama mekanizması yerine getirilmelidir.”

“Asıl gayenizi unutmayın”

Xi tüm Parti üyelerine asıl gayelerini unutmama çağrısında bulundu.

Xi Jinping, her parti üyesinin kendi ideoloji ve ülküsünde ısrar edip, Partinin amacını hayata geçirmesi, daima halkla kan bağını koruması, her zaman halkın bakış açısıyla düşünmesi ve halkla birlikte çalışması ve mutluluğunu da acılarını da halkla paylaşması gerektiğini belirtti.

Xi’nin konuşmasından önce, ülkedeki tüm demokratik partiler, Sanayi ve Ticaret Federasyonu ve partisi olmayanlar tarafından ortak kutlama konuşması yapıldı. Çin Komünist Gençlik Birliği ve Genç Öncüler temsilcileri de katılımcılara hitap etti.

70 bin ÇKP üyesi kutlama toplantısına katıldı.

1921 yılında Çin Komünist Partisi, Çin ulusunun iç ve dış sıkıntılarla karşı karşıya bulunduğu ve benzeri görülmemiş toplumsal krizin yaşandığı bir arka planda kuruldu. Sadece 50’den fazla parti üyesiyle kurulan ÇKP, günümüzde 95 milyondan fazla parti üyesine sahip. Onlar, 1,4 milyardan fazla nüfusa sahip bir ülkeye liderlik ederek küresel etki yaratan dünyanın en büyük iktidar partisi haline gelmiştir.

ÇKP önderliğinde, Çin’in ekonomik ve sosyal gelişimi ve halkın yaşamında dünyanın dikkatini çeken muazzam değişiklikler yaşandı.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana geçen 70 yıldan fazla sürede, ülkenin ekonomisi yaklaşık 189 kat arttı. Şu anda dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesinin ekonomik hacmi 100 trilyon yuanı buldu, Çin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline geldi.

Kişi başına düşen milli gelir, Çin Halk Cumhuriyeti kurulduğundaki onlarca ABD dolarından 10.000 ABD dolarının üzerine çıkmıştır. Ortalama yaşam beklentisi 35’ten 77,3’e yükseldi.

Reform ve dışa açılmadan bu yana, Çin’deki 770 milyon kırsal yoksul nüfus yoksulluktan kurtuldu. Çin’de yoksulluktan kurtarılan nüfus, aynı dönemde dünyada yoksulluktan kurtarılan nüfusun yüzde 70’inden fazlasını oluşturdu.


Hibya Haber Ajansı