Anlaşma her iki taraf için de önemli çünkü, Arjantin’in 2022 yılında Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ne dâhil olmasının başlangıcı olarak görülüyor. Anlaşmanın açıklanması, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yıl dönümünün anıldığı zamana denk getirildi.
Nükleer santral projesi, sadece Arjantin için değil Latin Amerika için de önem taşıyor. Şu anda bölgede üçü Arjantin, ikisi Brezilya ve ikisi Meksika’da olmak üzere faaliyette bulunan sadece yedi nükleer santral var. Dünya Bankası’na göre, bu nükleer santrallerin bölgenin toplam enerji tüketiminin yüzde 0,7’sini üretmesi, genişleme için büyük bir fırsatı temsil ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri, China General Nuclear Power Group (CGN) gibi Çin’in diğer nükleer şirketlerinin benzer projelerini Birleşik Krallık ve Çek Cumhuriyeti benzeri yerlerden uzak tutmayı sağlamada aktif rol oynadı. ABD ayrıca, Çinli santral teknolojisi geliştiren şirketlere doğrudan yaptırım uyguladı. Bu engellemelere karşın Arjantin’de kurulacak bu santral Çin’in nükleer teknolojisini ihracat ettiği ikinci örnek olacak.
 

KAYNAK: ÇİN ULUSLARARASI RADYOSU

Hibya Haber Ajansı