Çin Devlet İstatistik Bürosu, Çin’de ekonomik gerileme baskılarının artmasına rağmen, kaliteli gelişmedeki genel eğilimin değişmediğini açıkladı. 

Çin Devlet İstatistik Bürosu Sözcüsü Fu Linghui bugün düzenlenen basın toplantısında Çin ekonomisinin mevcut durumunu değerlendirdi. 

Fu Linghui, yılbaşından bu yana geçen süre içinde Çin ekonomisinin göğüslediği gerileme baskılarının daha da kuvvetlendiğine işaret ederek, Nisan ayındaki COVID-19 salgın durumunun ekonomiye büyük olumsuz etkiler getirdiğini, ancak bu etkilerin kısa vadeli ve dış faktörlere dayandığını, dolayısıyla Çin ekonomisinin uzun vadede istikrarlı gelişme eğiliminin değişmediğini belirtti. Fu Linghui, Çin ekonomisinin kaliteli gelişmesinin genel durumunun değişmediğinin altını çizerek, makro ekonomi istikrarının korunması ve öngörülen gelişim hedeflerine ulaşılması için olumlu şartların çok olduğunu kaydetti. 

Çinli sözcü Fu Linghui, basın toplantısında Nisan ayındaki ekonominin genel durumu hakkında da bilgi verdi. Fu’nun verdiği bilgilere göre, Nisan ayında Çin’de sanayi üretimi yavaşlarken, yüksek teknoloji imalatı nispeten hızlı şekilde büyüdü. Hizmet üretiminde bir miktar düşüş yaşanırken, modern hizmet sektöründe büyüme eğilimi korundu. Piyasada satışlarda düşüş olurken, temel yaşam mallarının satışı ve internet üzerinden gerçekleştirilen perakende satışı sürekli artış gösterdi. Buna paralel olarak sabit sermaye yatırımının boyutu genişlerken, yüksek teknoloji ve toplumsal yatırım hızla arttı. Malların ihracat ve ithalat artışı devam ederken, ticaret yapısı sürekli iyileşti. Kentsel kayıtlı işsizlik oranında bir ölçüde artış yaşanırken, toplumun başlıca istihdam rakamlarında istikrar korundu. Tüketici fiyat endeksinde ılımlı bir artış gözlemlenirken, Üretici fiyat endeksindeki düşüşün boyutu azaldı.    

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı