Çin, doğal afetleri tahmin etmek ve kentsel acil durumları izlemek için bilgi toplamak amacıyla 36 düşük yörüngeli uydudan oluşan bir takımyıldız inşa etme projesini başlattı. Tianjin Satcom Geohe Technologies Co., Ltd. tarafından üstlenilen proje, Çin'in güneyindeki Hainan Eyaleti’ndeki Wenchang uzay aracı fırlatma merkezinde açıldı.

Kuzey Çin’in Tianjin Belediyesi merkezli teknoloji firmasının başkanı Guo Jianqiang, ilk uydunun Haziran 2022’de uzaya fırlatılacağını ve hizmete alınacağını söyledi. Takımyıldızı tamamlamak için 36 uydunun tamamı 2023 yılı Mayıs ayı sonuna kadar fırlatılmış olacak.

China Geological Survey yetkilisi Guo, uydu ağının, gözlemcilerin toprak kayması, çökme ve çökme gibi jeolojik felaketlerin olasılıklarını ölçmek için milimetre düzeyindeki jeolojik deformasyonları tanımlamasına yardımcı olacak yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlayacağını söyledi.

Guo, jeotehlike eğilimli alanlarda yer sensörleri tarafından yakalanan jeolojik araştırma ve izleme verileriyle birleştirilen uydu verilerinin, doğal afet tahmininin doğruluğunu ve zamanlamasını önemli ölçüde artırabileceğini söyledi

KaynakÇin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı