Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin ve diğer gelişmekte olan ülkelerin, Avrupa'daki mevcut değişiklikler konusunda haklı endişelere ve benzer pozisyonlara sahip olduğunu söyledi.

Wang, Çin’i ziyaret eden Cezayirli mevkidaşı Ramtane Lamamra’yla ülkenin doğusundaki Anhui eyaletinde bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Wang, “Son günlerde birçok Asya ve Afrika ülkesinin dışişleri bakanlarıyla görüştüm. Çin gibi dünyadaki çok sayıda ülkenin de Ukrayna krizinin gelişimini yakından takip ettiğini ve birçok ortak görüşü paylaştığını hissediyorum." ifadelerini kullandı.

Wang, gündemdeki uluslararası ve bölgesel meselelerde yegâne seçeneğin savaş veya yaptırım olmadığına işaret ederek, esas çözümün diyalog ve müzakerelerden geçtiğini dile getirdi.

Dünya ekonomisinin toparlanma eğiliminin sarsılmaması gerektiğine dikkat çeken Wang Yi, sürekli çoğalan tek taraflı yaptırımların küresel endüstri ve tedarik zincirlerini alt üst edeceğinin altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Wang Yi, tüm ülkelerin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne daima saygı gösterilmesi gerektiğini de yineledi.

Çin ve Afrika ülkeleri arasındaki dostluğa vurgu yapan Wang, Afrika ülkelerinin kardeşi olarak Çin’in, kıtanın yanında yer almaya devam edeceğini belirtti. Wang Yi, Afrika’nın barış ve güvenliği koruma çabalarına tam destek verdiklerini kaydetti.

Çinli bakan, “Uluslararası durumda çalkantılar arttığında, Afrika ülkelerinin sesine kulak vermenin, Afrika’ya destek ve yardımları artırmanın önemi de o kadar artar.” dedi.

Kaynak
Hibya Haber Ajansı