Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, yaptırımların sınırsız bir şekilde arttırılmasının ihtilafı daha da karmaşıklaştıracağını belirtti.

Wang Yi dün İsviçreli mevkidaşı Ignazio Cassis’le telefon görüşmesi yaparak Ukrayna sorununu ele aldı.

Wang Yi Çin’in en başından beri olayın esas dinamiklerini göz önünde bulundurarak politikasını belirlediğini ve uluslararası toplumun barış ve arabuluculuk çabalarının çatışmaları sona erdirebileceği görüşünde olduğunu kaydetti.

Wang yaptırımların sınırsız bir şekilde arttırılmasının salgın döneminde güçlükle toparlanmaya çalışan dünya ekonomisine zarar vermesinin yanı sıra, ihtilafı büyüterek sorunu daha da karmaşık hale getireceğinin altını çizdi.

Çin ve İsviçre’nin Ukrayna’da savaşa son verilmesi ve insani krizin önlenmesi hedeflerinde birleştiğine dikkat çeken Wang, İsviçre’nin tarafsızlık açıklamasını takdirle karşıladıklarını belirterek, uluslararası konularda İsviçre’den köprü rolü oynamasını beklediklerini söyledi.

Ignazio Cassis görüşmede Ukrayna savaşının Avrupa tarihinde son 70 yıl içinde patlak veren en büyük çaplı savaş olarak çok sayıda sivilin yerinden edilmesine neden olduğu gibi dünya ekonomisinin toparlanması, küreselleşme ve çok taraflılık üzerinde ciddi etkiler oluşturduğuna vurgu yaptı.

Cassis diplomasinin yegane çözüm olduğunu kaydederek, Rusya ve Ukrayna’yla diyalogu sürdürdüklerini, Rusya’nın çok taraflı mekanizmalardan dışlanmasına destek vermediklerini ve tarafsızlık ilkesine bağlı kalmaya devam edeceklerini ifade etti.

Çin’in sahip olduğu büyük ülke statüsüne ve uluslararası etkiye büyük önem verdiklerini kaydeden Cassis, Çin’le işbirliğini güçlendirmeye ve diplomatik çözüm arayışında ortaklaşa yapıcı rol oynamaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı