CCTV'nin haberine göre, aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, açıklamayı, Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptı.

Wang, mal ve enerji için önemli bir uluslararası ticaret rotası olan Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik tacizlere son verilmesi çağrısını yaparken, küresel üretim ve tedarik zincirlerinin yanı sıra uluslararası ticaret düzeninin de engellenmeden korunması gerektiğini de vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi'nin, hiçbir ülkeye Yemen'e karşı güç kullanma yetkisi vermediğine dikkat çeken Wang, Kızıldeniz'deki "yangına körükle gidecek" ve bölgedeki genel güvenlik risklerini arttıracak herhangi bir eylemden kaçınılması gerektiğine dikkat çekti.

Kızıldeniz'deki mevcut gergin durumun, Gazze Şeridi'nde sürmekte olan çatışmanın yayılma etkisini gösterdiğini söyleyen Wang, şu anda önceliğin çatışmanın daha fazla tırmanmasını ve hatta kontrolden çıkmasını önlemek için "mümkün olan en kısa sürede" durdurulması olduğunu vurguladı.

Wang, Tüm tarafların Kızıldeniz'deki deniz yollarının güvenliğini hukuka uygun olarak ortaklaşa korumaları ve Yemen de dahil olmak üzere Kızıldeniz kıyısındaki ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüğüne ciddiyetle saygı göstermeleri gerektiğini sözlerine ekledi

Hibya Haber Ajansı