Cumhurbaşkanı Xi Jinping Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron’la dün akşam bir telefon görüşmesi yaptı. Çin-Fransa ilişkilerinin 2020 yılında iyi geliştiğine işaret eden Xi Jinping, yeni yılda iki ülkenin el ele vererek ikili ilişkileri daha ileri taşıması gerektiğini belirtti. Enerji, uzay, tarım ve gıda gibi alanlardaki işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulunan Xi, Paris’te uluslararası finans merkezinin inşasını desteklediklerini vurguladı.
 
Xi, Çin ile Avrupa arasında müzakereleri geçen yıl tamamlanan yatırım anlaşmasının bir önce önce yürürlüğe girmesi ve Fransa’yla Orta ve Doğu Avrupa’da 3 taraflı işbirliği beklentisini dile getirdi. Çin ve Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve sorumlu ülkeler olduğunu hatırlatan Xi, iki ülkenin çok taraflılığı desteklemesi, insanlığın salgınla mücadelede zafere ulaşması ve dünya barışına katkı sağlaması çağrısında bulundu.
 
Xi, Çin’in Fransa’yla birlikte Dünya Sağlık Örgütü’nü desteklemeye, DSÖ’nün başlattığı COVID-19 ile mücadele kapsamında tıbbi araçlara ilişkin araştırma ve bunların geliştirilmesi için başlatılan “ACT-Accelerator” ve Covax programlarına katılmaya hazır olduğunu ifade etti.
Xi, Fransa dahil uluslararası toplumun Afrika’ya yatırımları artırmasını takdirle karşıladığını sözlerine ekledi.
 
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, açıklık ve işbirliği ilkesi temelinde Çin’le işbirliğini yeni düzeye taşımak, Çin ile Avrupa arasındaki iletişim ve işbirliğini artırmak istediklerini kaydetti.

Avrupa-Çin yatırım anlaşmasının bir an önce yürürlüğe girmesinden yana olan Macron, Çin’in uluslararası salgınla mücadele, özellikle diğer ülkelerin aşıya erişimine yaptığı katkıları da takdirle değerlendirdi.
 
Macron, Fransa’nın salgınla mücadele ve uluslararası işlerdeki temas ve işbirliğini güçlendirmeye, Afrika ülkelerinin borçlarının azaltılmasını sağlayıp Afrika ekonomisine katkıda bulunmaya hazır olduğunu söyledi. Macron, iklim değişikliği ve kamu sağlığı gibi küresel konularda Çin’le koordinasyonu artıracaklarının altını çizdi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı