Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, oylamadan sonra yaptığı açıklamada, Çin’in Ukrayna durumundaki son gelişimden büyük kaygı duyduğunu ve gelişimin bugünkü hale gelmesini görmek istemediğini söyledi.

Çin’in kendi konumunu daima meselenin esasına göre belirlediğini dile getiren Zhang konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çin, bütün ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi ve BM Tüzüğü’nün amacı ile ilkelerine uyulmasında ısrar ediyor. Biz daima çeşitli taraflara eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde, birbirinin kaygılarını giderecek rasyonel çözümü barışçıl yolla bulma çağrısında bulunuyoruz. Bunun yanı sıra diplomatik çözümü hızlandıracak bütün çabaları olumlu karşılayarak teşvik ediyoruz ve Rusya’nın Ukrayna’yla müzakere yoluyla meseleyi çözmesini destekliyoruz.

BMGK, geçtiğimiz bir hafta içinde iki defa olağansütü toplantı düzenledi. Çeşitli taraflar, mevcut durum hakkında tutum ve kaygılarını dile getirdi. Şu an son derece karmaşık ve hassas durum karşısında, BMGK hem gerekli tepki göstermeli hem de temkinli davranmalı. Herhangi bir eylem, gerginliği tırmandırmayı değil, krizin çözülmesine faydalı olmayı hedeflemeli. Uygun olmayan çözüm ve sadece baskı ve yaptırım uygulanması, ancak daha fazla can ve mal kaybına, daha karmaşık duruma, daha büyük fikir farklılıklarına neden olacak ve barışçıl çözüm için kapının tamamen kapanmasına yol açacak. Bundan en son yine masum insanlar zarar görecek. Bunun gibi acı verici sonuçtan mutlaka ders alınmalıdır. Bu nedenle Çin, karar taslağı üzerinde çekimser oyu verdi.”

Ukrayna sorununun bugün ortaya çıkan bir sorun değil, uzun vadede çeşitli unsurların ortak etkilerinin sonucu olduğunu vurgulayan Zhang Jun, Çin’in ortak, kapsamlı, işbirlikçi ve sürdürülebilir güvenlik konseptinden yana olduğunu anımsattı.

Zhang, “Çin, bir ülkenin güvenliğinin, diğer ülkelerin güvenliğine zarar verme bedeliyle, bölge güvenliğinin de askeri grubu güçlendirmek ve hatta genişletmek yoluyla korunmaması gerektiği görüşünde bulunuyor. Bütün ülkelerin rasyonel güvenlik kaygılarına saygı gösterilmeli. NATO’nun doğuya art ardına beş tur genişleme yapması durumunda, Rusya’nın güvenlik konusundaki meşru talebine değer verilmeli ve kaygıları uygun şekilde giderilmeli. Ukrayna, büyük ülkeler arasındaki zıtlaşmanın cephesi değil, Doğu ve Batı arasındaki iletişim için köprü rolünü oynamalı. İlgili taraflara en büyük soğukkanlılık koruyarak, gerginliği gevşetme ve sivillerin can kaybından kaçınma çağrısında bulunuyoruz. Ukrayna krizinin nihai çözümü için, Soğuk Savaş zihniyetinden vazgeçilmeli, bütün ülkelerin meşru güvenlik kaygılarına önem verilmeli ve saygı gösterilmeli ve müzakereler yoluyla dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir Avrupa güvenlik mekanizması oluşturulmalıdır. Tarafları bir an önce diplomatik müzakere ve siyasi çözüm yoluna dönüp, samimiyet göstererek, Ukrayna sorununun kapsamlı çözümünü gerçekleştirmek için diyalog yapmaya çağırıyoruz.” ifadelerine yer verdi..

Hibya Haber Ajansı