Covid-19 pandemisinin hüküm sürmesine ve tüm lojistik engellere karşın 2020’de Çin ile Avrupa arasında 12 bin 400 adet yük treni seferi düzenlendi. Çin Devlet Demiryolları verilerine göre bu sayı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 50 oranında bir artış ifade ediyor. Çin ile Avrupa arasında demiryolu trafiğinin başladığı 2011 yılından bu yana yük treni sayısı ilk kez 2020 yılında 10 bin sayısını aştı. Bu olgu, söz konusu ikili arasındaki ticaret yeteneğinin zor zamanlara da direnç gösterebildiğinin işaretidir.

 

Konunun uzmanları, Çin ile AB arasında geçtiğimiz yılın sonunda başarıyla tamamlanmış olan ikili yatırım anlaşmasının, aradaki ticaretin bundan böyle daha da gelişmesine katkıda bulunacağı görüşündeler. Öte yandan Çin ile Avrupa arasında demiryolları aracılığıyla taşınmış olan konteyner sayısı da geçtiğimiz yıl 1 milyon 130 bine ulaştı. Bu da, yine bir önceki yıla kıyasla yüzde 56 oranında bir artışa denk düşüyor. Bu arada her ay en az bin adet yük katarının bu ikili arasında gidip gelmesi, yeni bir uluslararası işbirliği modelinin ve pandemiyle mücadele bağlamında yeni bir anlayışın göstergesi niteliğinde.

 

Konteyner kıtlığının engellediği deniz yolu nakliyeciliği ve havadan taşımacılığın da artan maliyetlerle karşılaştığı bir arka planda, demiryolu taşımacılığı çok daha elverişli koşullar sağladı. Böylece, örneğin tıbbi ekipmana ilişkin ürünlerden günlük ihtiyaçlara kadar her türlü mal tam zamanında ve istikrarlı maliyetlerle menzile ulaştırılabildi. 

 

Bu yolla Çin ile Avrupa arasındaki ticaret faaliyetinin zor koşullara dayanma kabiliyeti ortaya çıkarılabildi. Nitekim 2020 yılında ocak-kasım döneminde Çin ile AB arasındaki ticaret yüzde 3,5 oranında yükseldi.

 

Çin Uluslararası İncelemeler Enstitüsü’nün Avrupa İncelemeleri Bölüm Başkanı Cui Hongjian, Global Times’a verdiği demeçte iki kıta arasındaki ticaret hacminin yıllık ortalama yüzde 2-3 büyümesinin ulaşılması istenebilecek bir hedef olduğunu belirtti. 

 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı