Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Çin’in ABD’yi geçmeyi hedeflemediğini, ancak rekabetten de kaçmayacağını söyledi. Hua Chunying günlük basın toplantısında, eski ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Charles Freeman imzasıyla kısa süre önce Doğu Asya Forumu’nda yayımlanan yazıya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sözcü, “Yazıda, hepimizin bildiği ancak ABD’deki bazı kesimlerin bilerek görmezden geldiği temel gerçekler yer alıyor. Kısacası, tehdit unsuru olan Çin değil, ABD... ABD belli bir süredir, özellikle önceki yönetim itibarıyla, Çin’e yönelik silahlı tehdit, siyasi izolasyon, ekonomik yaptırım ve teknolojik abluka gibi yöntemlere başvuruyor. ABD ayrıca Hong Kong, Taiwan ve Xinjiang gibi Çin’in iç işleri olan konulara müdahale ediyor. ABD’nin girişimleri ne meşru ne ahlakidir, ne de başarıya ulaşacaktır. Hatta bundan en son ABD ve ABD halkının çıkarları zarar görecek” ifadelerini kullandı.

Çin’in hiçbir zaman ABD’yi geçmeyi hedeflemediğine dikkat çeken Hua Chunying, “Hedefimiz, daha güzel bir Çin inşa etmek ve Çin halkının daha güzel bir yaşama kavuşmasını sağlamak. Çin rekabetten de kaçmayacak ancak bu rekabet, adil ve piyasa kurallarına uygun bir rekabet olmalı” diye konuştu.

Hua son olarak, ABD’nin Freeman dahil ABD ve uluslararası toplumdaki vizyon sahiplerinin adalet çağrılarına kulak vermesini umduklarını kaydetti. Eski ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Charles Freeman imzasıyla kısa süre önce Doğu Asya Forumu’nda yayımlanan yazıda, ABD’nin aşırı baskıyı sürekli tırmandırmak yoluyla Çin’i zayıflatmaya ve engellemeye çalıştığına işaret edilmişti.

Yazıda, “ABD’nin askeri uçakları ve gemileri, sürekli Çin sınırlarında devriye yaparken, Çin’in gemileri ABD’nin sularında görülmedi. Çin’in etrafında ABD’nin askeri üsleri mevcut fakat ABD’nin yakınlarında Çin’in askeri üssü yok. ABD, zıtlaşmada ısrar ederken, gittikçe kendisinin izole edildiğini fark edecek. Güzel bir vizyonu gerçekleştirecek yol zıtlaşma değil, iş birliğidir” ifadeleri yer almıştı

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı