Rusya ile Ukrayna arasındaki beşinci tur görüşmeler önceki gün Türkiye’de yapıldı. Görüşmelerde Ukrayna’nın kalıcı olarak tarafsız olması, askeri ittifaklara katılmaktan vazgeçmesi, buna mukabil Rusya’nın Ukrayna’nın AB’ye katılımına karşı çıkmaması, Ukrayna ile çatışmaları yumuşatmak için adım atması üzerinden uzlaşma sağlanırken, iki ülke liderlerinin görüşme olasılığı gibi olumlu sonuçlar elde edildiği bildirildi.

Beş tur görüşme sonucunda belli kazanımlar elde edilmesi kolay olmadı. Bu sonuçların kazanılması, Rusya ile Ukrayna’nın çatışmaları durdurma iradesini gösteriyor, aynı zamanda uluslararası toplumun barışçıl görüşmeleri ilerletmek için harcadığı çabalar büyük rol oynuyor. İki tarafın, bir ay süren çatışmaları yaşayıp büyük bedeller ödedikten sonra siyasi çözüm yörüngesine dönmesi gerekiyor.

Uluslararası toplum genel olarak durumun düzeldiğini görmekten memnun. Ancak Ukrayna krizini yaratan taraf ABD, bu olumlu gelişmelere mesafeli yaklaşıyor. Hatta ABD’nin bir barış olasılığından pek hazzetmediğini söylemek mümkün. ABD yönetimi, oyunu bildiği gibi oynamak ve yaptırımlarla Rusya’yı sıkıştırmaya devam etmek istiyor.

Bir yandan Rusya’ya yaptırımları arttıran ABD, diğer yandan Ukrayna’ya silah sağlamaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna çatışmasından en büyük yarar kazanan taraf olarak ABD için, Rusya ile Ukrayna arasında hemen bir barış sağlanması “zamansız” bir gelişme olacaktır. Rusya’yı tecit etme ve Avrupa’yı stratejik yörüngesine çekme fırsatı bulan Amerikan yönetimi, bu fırsatı kısa sürede kaybetmek istemez. Dolayısıyla ABD için en uygun “çözüm” çatışmaları sürdürecek bir çözümdür...

ABD, savaş üreten ve savaşlarla hegemonyasını sürdüren bir süper güç olagelmiş. Bu hegemonyanın devamı için, Avrupalı müttefikleri dahil diğer ülkelerin çıkarlarını hiçe saymakta tereddüt etmeyeceğini de daha önce defalarca gösterdi.

Rusya ve Ukrayna, Ukrayna’nın temel kaygısı olan güvenlik teminatı meselesi ile Rusya’nın temel kaygısı olan toprak sorunu üzerinde görüşmeye devam edeceklerini açıkladı. Bu kritik anda tüm sorumlu ülkeler, diyalog ve görüşmelerin sürdürülmesine faydalı eylemlerde bulunmalı. ABD’nin barış görüşmelerini engelleme girişimleri, dünya barışı ve güvenliği için en büyük tehdit olduğunu bir kez daha gösteriyor. “Dünyanın jandarması” olarak lanse edilen ABD, savaşlardan medet uman bir “kapkaççıya” dönüşmemelidir...

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı